U petak štrajkaju zagrebačke škole: Tko će platiti nastavak štrajka prosvjetara?

Foto: Fah

Štrajk prosvjetara se nastavlja, i to unatoč jasnoj poruci premijera da ga od ponedjeljka država više neće plaćati. Gotovo svi članovi sindikata izjasnili su se protiv Vladine ponude. A nakon 25 dana štrajka čini se da je dosta i ministrici obrazovanja koja je dosad gorljivo podržavala učitelje. Poručuje da je vrijeme da se prednost da učenicima.

Kada za veće koeficijente u proračunu nema novca, sindikati su letcima pozvali zastupnike da glasuju protiv njega.

Vladinu ponudu uz 6,12 posto veće plaće i 2 posto dodatka od 30. lipnja iduće godine, odbili su i učitelji na referendumu, prenosi RTL.

“Naši privremeni rezultati govore da se ta ponuda odbija s 99 do 100 posto. To je snažna poruka iz sustava obrazovanja Vladi, sjednite s nama za stol, riješite problem i ne nudite rješenja koja nisu prihvatljiva”, rekao je iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec.

Premijer je na sjednici Vlade objasniokoliko će nakon povišica veću plaću imati učitelj u statusu savjetnika.

“Nakon izbora koji su bili u rujnu imao je netto plaću 7813 kuna. Kada se dogoodi ovaj 2+2+2 imat će 2020. 9474 kuna neto”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Štrajk se nakon 15.11. više neće plaćati

I on i ministar rada zato poručuju da se štrajk nakon 15.11. više neće plaćati.

“To je dodatan trošak, koji smatramo da s ovom ponudom nije više potrebno ulagati i ono što smo iskomunicirali jučer smatramo da su se s 8 posto ispunili uvjeti za završetak štrajka”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Divjak: ‘Nisam potpuno zadovoljna, ali ponuda koju je Vlada dala ima elemente za veće plaće’

Do sada su dva štrajka platili sindikati, što će biti s ovim tek treba vidjeti.

“Štrajkački fondovi u sindikatima imaju određene limite, ali to naši članovi itekako znaju, ali to ne bi smjela biti prepreka da se u štrajku opstane do kraja”, rekao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Sutra štrajkaju zagrebačke škole
U petak su u Zagrebu sve škole u štrajku.

“Mi ćemo ustrajati u svojim nastojanjima da dobijemo ono šđto želimo, a to je izjednačavanje koeficijenta”, kazala je profesorica u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu Brankica Grgić Elzen.

“I nadam se da ćemo dobiti ustrajat ćemo na tome što znači da ćemo i dalje štrajkati, sve dok se ne ostvari to što tražimo”, rekla je profesorica Julija Pejić.

Učenici ih i dalje podržavaju, iako su zbog štrajka do sada izgubili do 5 dana nastave pa ih brine kako će ju nadoknađivati.

“Profesorima dajem potpunu podršku, mislim da zaslužuju veće plaće”, priznao je učenik Denis Šukalo.

Slavonski Brod traži novce da se sagradi nova škola

Ministrica nije do kraja zadovoljna Vladinom ponudom,ali smatra da je vrijeme da se učenicima da prednost.

Na pitanje hoće li nakon 25 dana štrajka podnijeti ostavku, odgovara: “Što vi mislite da će se time nešto riješiti? Hoće li oni koji trebaju napredovati, bolje napredovati, hoće li se bolje opremati škole, hoće li na taj način učitelji dobiti što se traži?”, zapitala se Blaženka Divjak.

A pravo stanje hrvatskih škola pokazao je prosvjed roditelja iz Slavonskog Broda.

“Prostor škole ima premali kapacitet, u školu ide 90 učenika, a jedva ih stane 30 u skučeni prostor, kabineta za rehabilitaciju nema. Raspadaju se podovi i vrata”, rekla je majka Selena Šekuljica.

I oni od Vlade traže više novca iz proračuna kako bi se sagradila nova škola.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr