Glas poduzetnika o uklanjanju terasa: Zar poduzetnici moraju plaćati sve grijehe vlasti – Možemo i Pametno?

poduzetnici
Foto: fah, Fotomontaža: Narod.hr

Udruga Glas poduzetnika upozorava kako prijeti opasnost od zatvaranja i propadanja ugostiteljskih objekata zbog povećanja cijene najma štekata u Splitu, ali i za ugostiteljske objekte u Zagrebu kojima Povjerenstvo za dodjelu javnih površina ne produžuje i ne dodjeljuje ugovore za terase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, mnogi su pogođeni najnovijim udarom na ugostitelje. Riječ je o planu uklanjanja terasa restorana i kafića zbog parkirnih mjesta u Zagrebu. Ugostitelji već dvije godine teško posluju zbog pandemije koronavirusa. Nedavno su dobili ogromne račune za plin za lanjski prosinac. A kao da to nije dovoljno, u Zagrebu je u tijeku planiranje uklanjanja ugostiteljskih terasa pod vodstvom stranke zelene ljevice Možemo s gradonačelnikom Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem.

Slična situacija događa se i u Splitu gdje je moguće zatvaranje i propadanje mnogih ugostiteljskih objekata zbog povećanja cijena najma štekata koje provodi politička stranka Centar na čelu s Marijanom Puljak te splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom. Najgore će biti onim ugostiteljskim objektima koji se nalaze u strogom centru grada Splita.

Priopćenje Udruge Glasa poduzetnika prenosimo u cijelosti:

Udruga Glas poduzetnika ovim putem želi izraziti krajnje nezadovoljstvo s trenutačnom situacijom oko terasa u Splitu i u Zagrebu. Naime, gradska uprava u Splitu donijela je odluku prema kojoj će vlasnici ugostiteljskih objekata morati plaćati veću cijenu štekata, a najgore će proći oni poduzetnici čiji se ugostiteljski objekti nalaze u strogom centru grada, tj. u prvoj zoni, gdje će povećanje biti dvostruko – cijena najma štekata je do sada iznosila 101 kunu po metru kvadratnom, a ubuduće će prema novoj odluci gradske uprave vlasnici morati izdvojiti i 200 kuna po metru kvadratnom, što je povećanje od čak 97%. Ovo nikako nije pravo vrijeme za tako drastično poskupljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo da povećanje cijena najma, pogotovo u situaciji kada ugostitelji prolaze kroz svoje najteže dane zbog pandemije koronavirusa, nije nimalo korektno. Ovaj potez grada Splita nije ništa drugo nego punjenje gradskog proračuna na teret ugostitelja. Međutim, mnogi će poduzetnici zbog ove odluke morati zatvoriti svoja vrata, otpustiti svoje zaposlenike ili se prebaciti na sezonski rad od šest mjeseci zbog čega će grad preko zime biti napušten jer će samo mali broj poduzetnika moći priuštiti plaćanje najma štekata. Osim toga, potrebno je napomenuti kako su se apsolutno svi troškovi povećali, od nabavnih cijena pa do cijene energenata, a i plaće su porasle. Udruga Glas poduzetnika nikako se ne slaže s ovom odlukom i postavlja pitanje kako će poduzetnici preživjeti ovakav udar. Ovakva odluka je u potpunosti nedopustiva jer ne samo da će ovo povećanje utjecati na poslovanje poduzetnika, već i na građane. Napominjemo da svako povećanje cijena najma utječe i na cijenu usluge, što u konačnici uslugu čini nedostupnom lokalnom pučanstvu što nas dovodi u situaciju gdje skoro nitko neće profitirati.

“Veoma smo razočarani politikom nove vlasti koja grijehe prethodnika prebacuje na nas. Naši dragi političari ne znaju stvoriti nove dodatne vrijednosti, već samo povećavati namete nama poduzetnicima. Nitko ne spori da je velika razlika unutarnjih privatnih prostora i vanjskih gradskih površina. Međutim, ići odmah s dvostruko većom cijenom kvadrata u ovoj postcovidnoj godini je van svakog razuma.” – izjavio je Joško Rajčić, vlasnik ugostiteljskog objekta u Splitu i član UGP-a.

> Zagrebački HDZ: Tomašević planira ukloniti preko 900 terasa zbog parkirnih mjesta
> Zagrebačka ugostiteljica za Narod.hr o uklanjanju terasa: ‘Odluke se donose netransparentno i nelogično’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, potrebno je spomenuti i situaciju u Zagrebu i odluku Povjerenstva za dodjelu javnih površina prema kojoj se mnogim poduzetnicima ne produžuju postojeći ugovori i ne dodjeljuje prostor za terasu. Doslovno je preko noći došla odluka prema kojoj mnogim ugostiteljima nisu odobrene terase koje imaju već godinama, s argumentima koji navode nedostatak parkirnih mjesta i ugrozu odvijanja biciklističkog prometa. Ako su ugostitelji duži niz godina bez ikakvih problema mogli imati otvorenu terasu, pogotovo oni poduzetnici koji su plaćali sve redovno, ne postoji valjani razlog da im se smanjuje veličina terase ili čak u potpunosti ukine. Gradska vlast u Zagrebu doslovno otima mjesta ugostiteljima, a upravo su terase u jedno vrijeme pandemije bile otvorene i jedino mjesto na koje su građani mogli izaći. Svakome bi u zagrebačkoj vlasti trebalo biti u interesu da ugostiteljski objekti rade što efikasnije i bolje, a to uključuje i rad terasa, jer upravo kafići i restorani pune gradski proračun.

“Odluke Povjerenstva za davanje javne površine za potrebe terasa ugostiteljskih objekata u Zagrebu donose se netransparentno, te ne vrijede ista pravila za sve. Postoje konkretni primjeri gdje se u istoj ulici jednom ugostitelju odobrava sve, i više od nekog osnovnog minimuma uz dodatnu površinu pod argumentom pandemije, a drugome 100 metara dalje se pod kriterijem nedostataka parkirnih mjesta odbija zahtjev. Takve odluke su neprihvatljive i potiču stvaranje nejednakosti i nepostojanja jednakih pravila za sve, što otvara prostor da Povjerenstvo donosi odluke kako njima odgovara, a to je u potpunosti neprihvatljivo. Konkretno, meni kao novom ugostitelju se ne odobrava niti minimum potreban za osnovno poslovanje, također pod argumentom nedostatka parkinga što me stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na objekte u blizini, iako svi podnosimo zahtjeve svake godine ispočetka.” – izjavila je Sanja Obradović, vlasnica ugostiteljskog objekta u Zagrebu i članica UGP-a.

Duboko smo razočarani ovim odlukama jer smo gradu Splitu i gradu Zagrebu uputili dopise u kojima smo naveli da će povećanje cijene štekata i ukidanje terasa biti itekako pogubno za poslovanje poduzetnika. Nikako se ne slažemo, niti podupiremo promjene kojima se očito ne nazire kraj, te se pitamo zar zaista poduzetnici moraju plaćati sve grijehe vlasti? Ugostitelji su u posljednje dvije godine pretrpjeli velike štete, a ovo je doslovno zadnji udar na njih jer mnogi od njih teško da će opstati pod toliko velikim financijskim pritiskom. Apeliramo i ovim putem da se poduzetnike pusti da dišu, rade, stvaraju i zapošljavaju. Samo tako kao društvo možemo ići naprijed!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa Glas poduzetnika pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 18.300 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.