UiO na Odboru za ravnopravnost spolova: “Nasilje prema ženama iskorištava se za nametanje rodne ideologije”

Foto: Narod.hr

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova održao je u utorak prigodnu sjednicu povodom Dana žena, o ratifikaciji Istanbulske konvencije. O toj se temi, kako je naglasio predsjednik Odbora Ivan Vilibor Sinčić, raspravljalo već četvrti put. SDP će, prema riječima Siniše Varge, sutra uputiti u saborsku proceduru zakon kojim se ratificira Istanbulska konvencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Munjin: Žrtve Istanbulske konvencije su žene

Uvodničarke na sjednici bile su specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović; ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nada Murganić; koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle te odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Sjednici su nazočili i predstavnici mnogih civilnih udruga, kako lijevo-liberalnih, tako i one koje se zalažu za brak i obitelj. Među onima prvima smo tako mogli vidjeti Sanju Juras iz grupe Kontra, Martinu Horvat i Marinu Škrabalo iz GONG-a, te Sanju Sarnavka, čelnicu udruge B.a.B.e, dok su drugu stranu predstavljale udruge kao što su Vigilare, SKAC Palma i U ime obitelji, ali i DUHOS, Svjetski savez mladih Hrvatska, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Hrvatska za život i Hrvatsko katoličko liječničko društvo. Njihovi predstavnici sudjelovali su u raspravi, a ispred udruge UiO govorio je Ivan Munjin, član upravnog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Esih u Saboru: Istanbulska konvencija je sporna zbog uvođenja termina roda, odnosno rodne ideologije

Iako su se svi sudionici, i oni koji se zalažu za ratifikaciju Istanbulske konvencije, kao i oni koji joj se protive, složili da je suzbijanje nasilja nad ženama plemenit cilj i da su mnogi segmenti konvencije primjenjivi u pravosudnoj praksi, ono oko čega su se u diskusiji lomila koplja pojam je roda kao “društvenog konstrukta” nasuprot spolu kao biološkoj datosti.

Pratite uživo na Narod.hr tematsku sjednicu Odbora za ravnopravnost spolova o Istanbulskoj konvenciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su predstavnici liberalnih udruga, tretirajući termin “roda” koji se u njoj rabi kao puko jezično pitanje, nijekali da konvencija promiče rodnu ideologiju, Kristina Bakula iz udruge DUHOS istaknula kako u pravu terminologija nije nebitna već ključna, što relativizaciju pojmova kao što su “spol” i “rod” čini plodnim tlom za ideologizaciju pravosudnog sustava Republike Hrvatske.

Donosimo i govor Ivana Munjina sa sjednice:

“Udruga U ime obitelji smatra da je potrebno na nacionalnoj razini još učinkovitije primjenjivati već postojeće mehanizme sprječavanja nasilja nad ženama i poboljšati ih u skladu s primjerima najbolje prakse iz drugih zemalja. Potrebno je osigurati da se financijska sredstva koja se izdvajaju iz proračuna za sprječavanje i pomoć zlostavljanim ženama i djeci  troše namjenski i da od njih najveću, konkretnu korist imaju upravo žene i djeca koji trebaju zaštitu države od nasilnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem Istanbulske konvencije je što se jedno od najtežih vrsta nasilja u društvu – zlostavljanje najslabijih, žena i djece – iskorištava za ideološko nametanje rodne ideologije. U članku 3. c. Istanbulske konvencije navodi se definicija “roda” kao “društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine”, što je ne-znanstvena ideološka kategorija, koju je dapače i suvremena znanost odbacila.

Kako Istanbulska konvencija uz zaštitu žena “šverca” nametanje rodne ideologije

Ukoliko bi se ratificirala Istanbulska konvencija, njezine ideološke definicije ušle bi u pravni poredak Republike Hrvatske i bile iznad zakona. Prema njoj bi se trebalo usklađivati sve zakone i javne politike, čime se otvara prostor za diskriminaciju i progon onih koji se ne slažu s rodnom ideologijom te za kršenje njihovih prava: na slobodu savjesti, filozofskog uvjerenja, vjeroispovijesti, izražavanja, odgoja djece, itd. Prije samo nekoliko godina – doživjeli smo pokušaj nametanja ideologije pod SDP-ovim ministrom Jovanovićem zloupotrebom obrazovnog sustava –  hrvatski građani  – roditelji, profesori, učenici –  jasno su pokazali da to ne žele.

Hrvatski građani žele sprječavanje nasilja nad ženama, ali ne žele rodnu ideologiju. Hrvatskoj je potrebno jačanje mehanizama zaštite žena i sprječavanje nasilja nad ženama, ali joj ne treba nametanje ideologije, u obrazovnom sustavu, medijima i javnim politikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Istanbulska konvencija, koju je željela Vlada Zorana Milanovića, a čiju ratifikaciju najavljuje Plenković?

HDZ je u predizbornoj kampanji prošle godine tvrdio da se “protivi nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije” – U ime obitelji očekuje da će ispuniti to obaćanje biračima i da HDZ-ova saborska većina neće ratificirati Istanbulsku konvenciju.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.