(FOTO, VIDEO) Grabar-Kitarović predstavila izborni program: ‘Demografija je ključno pitanje, a obitelj jezgra hrvatskoga društva’

Zagreb, 11.11.2019. - Aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i kandidatkinja za novi predsjednički mandat službeno je predstavila svoj izborni program. Na fotografiji Kolinda Grabar Kitarović. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ml

Aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na zagrebačkom Velesajmu predstavila je svoj program kojim će u utrku po drugi mandat na Pantovčaku.

Kao i prije pet godina, na isti datum u isto vrijeme 11.11. u 11 sati, uz potporu drugog stranačkog vodstva, Kolinda Grabar-Kitarović predstavlja program i kreće u utrku po drugi mandat.

“Predsjednica, jer Hrvatska zna”, slogan je kampanje.

Izborni program “Hrvatska zna i mora bolje” sastoji se od 7 točaka: hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam. Program se odnosi na sedam područja, pisala ga je sama uz pomoć svojih savjetnika i stručnjaka.

Izborni program “Hrvatska zna i mora bolje”, navodi se na predsjedničinoj službenoj stranici, ”izraz je odlučnosti da zajedno nastavimo graditi bolju, ponosnu i prosperitetniju Hrvatsku i potvrda vjere u našega čovjeka, u naše vrijednosti, snagu i potencijale – Jer Hrvatska ZNA!”.

Datum izbora i dalje je nepoznat, ali najizvjesniji je 22. prosinca. Formalnu odluku o izborima donosi Vlada, koja ih mora raspisati najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Program je otvoren uz himnu Republike Hrvatske i pjesmu Doris Dragović ‘Dajem ti srce’. Zatim su okupljeni održali minutu šutnje za poginule i nestale hrvatske branitelje te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Na predstavljanje je došao predsjednik Vlade Andrej Plenković, gradonačelnik Milan Bandić, brojni ministri, saborski zastupnici i poznate ličnosti.

“Sve Vas srdačno pozdravljam danas kada smo se još jednom okupili da snažno podržimo Kolindu Grabar-Kitarović u utrci za drugi mandat.”, započeo je Andrej Plenković.

“Želimo s našom predsjednicom raditi za bolju Hrvatsku. Normalno je za njih bilo srušiti kreditni rejting i zadužiti građane. Vlada i predsjednica su to zajedničkim radom promijenili”, nastavio je te naglasio važnost dr. Tuđmana u ostvarenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

“Gospodarstvo sada raste na zdravim temeljima, ostvarujemo proračunski višak, imamo nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost, rast plaće i mirovina. Danas moderniziramo Hrvatsku, gradimo Pelješki most, obnavljamo škole, vrtiće i bolnice…”, naveo je Plenković.

Spomenuo je dobar rejting Hrvatske u međunarodnim institucijama te naveo da “Hrvatska ima glavnu tajnicu Vijeća Europe i potpredsjednicu Europske Komisije. To je uspjeh svih nas.”

Svi cijenimo njen rad na prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu.

“Predsjednica je postala hrvatski brend na globalnoj razini”, ocijenio je Plenković.

Istaknuo je buduće ciljeve: “Brinut ćemo o hrvatskim braniteljima i štititi dignitet Domovinskog rata. Radit ćemo na zaštiti granici i braniti interes Hrvata u Bosni i Hercegovini'”.

“Izađimo na izbore i podržimo Kolindu Grabar-Kitarović”, zaključio je Plenković u svom govoru.

Grabar-Kitarović: “Vjerujem u Hrvatsku”

Voditelj Oliver Mlakar započeo je program i najavio dolazak predsjednice koja se u uvodu zahvalila potpori HDZ-a.

“Zahvaljujem na potpori predstavljanja moga izbornog programa. Zahvalna sam HDZ-u na kandidaturi. Članovi žele da budem čin okupljanja. Upravo na današnji dan predstavila sam izborni program ‘Za bolju Hrvatsku’ i zajedno s vama započela stvaranje novog puta i vjerujem da sam to i ostvarila”, navela je predsjednica.

“Stojim tu, jer vjerujem u Hrvatsku. Samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas.”

Istaknula je da je proputovala Hrvatsku, navela stanje zapuštenosti i apatije koje je zatekla.

“Htjela sam biti Vaša predsjednica koja želi dokazati da Hrvatska hoće i može”.

Predsjednica: “Izvukla sam Hrvatsku iz regiona”

Navela je da su oni koji smatraju da je Hrvatska “slučajna država” vodili Hrvatsku u propast na bahat i arogantan način.

“Hrvatska se ne smije vratiti u to teško razdoblje koje je proživljavala. Hrvatska zna tko je bio odgovoran.”

“Izvukla sam Hrvatsku iz regiona i ojačala veze između Hrvatske i vodećih država svijeta. Pozicionirala sam Hrvatsku na Mediteran kamo i oduvijek pripada.”

“Promicala sam Hrvatske gospodarske interese diljem svijeta. Održala više pod 60 gospodarskih foruma.”. Navela je i rješavanje zagađenog zraka u Slavonskom Brodu.

“Pružat ću snažnu potporu Hrvatima u BiH i manjinama u susjednim i drugim državama.”

“Hrvatska zna i mora biti ambiciozna te nastaviti svoj razvoj. Prevladavanje svih oblika štetnih podjela. Naši građani žele stabilnost i politički odgovorno i ozbiljno vodstvo. Našem društvu potrebno je dobro upravljanje, nema mjesta za neodgovornost. Naši su vanjski izazovi veliki, od sigurnosnih do klimatskih. To zahtijeva znanje, odgovornost i ozbiljnost i naposljetku sve zahtijeva srce.”

“Demografija je ključno pitanje”

“Treba vodstvo koje okuplja, a ne dijeli. Nemamo vremena za eksperimente i površni populizam.”, upozorila je predsjednica.

“Demografija je ključno pitanje, zato tražim drugi mandat. Znam što treba učiniti i kolika je odgovornost za to potrebna.”

Izborni program u 7 točaka

“Izborni program kroz 7 točaka adresira izazove koji stoje pred nama. Hrvatska zna i mora bolje”, navela je predsjednica te nabrojila razvoj, identitet, odlučnost, pravednost, demokraciju, sigurnost i optimizam kao glavne točke svog programa.

“Prvo je razvoj. Hrvatska obitelj i blagostanje obitelji mora biti u središtu. Obitelj je jezgra hrvatskoga društva. To uključuje porezno rasterećenje obitelji i poduzetnika, fleksibilizaciju radnog vremena, otvorit ću nacionalnu zakladu stipendiranje najuspješnijih maturanata uz uvjet njihova povratka i rada u Hrvatskoj.”

“Sloboda je izborena. Borit ću se za očuvanje kulturnog identiteta Hrvata u BiH. Tražit ću povratak sve građe iz srbijanskih arhiva te sve imovine koja je pokradena. To je naše i treba nam biti vraćeno.”, navela je kao drugu točku.

“Hrvatska odlučnost kao treći dio programa bavi se interesima Hrvatske u svijetu. Bez ikakve primjese kompleksa male države. Hrvatsku sam projektom ‘Tri mora’ napokon isčupala iz ‘regiona'”

“Članstvo Srbije u EU pratit ćemo s posebnom pozornosti.”, navela je uz veliki pljesak okupljenih.

“Četvrti stup je pravednost. Ostat ću dosljedan glas protiv korupcije u društvu. Zahtijevat ću jačanje pravosudnih mehanizama za njeno sprječavanje.”

“Trudnice su jedna od najranjivijih skupina. Hrvatsko društvo nije društvo nasilja. Zaštita prava majčinstva samo su neka prava koja ću pokušati zaštiti. Predložit ću uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe, tako da stariji imaju svoj glas.”

Peta točka programa koji je predsjednica napisala sama uz pomoć savjetnika i stručnjaka odnosi se na demokratske vrijednosti u društvu.

“Demokratske su norme jedini način da se suprotstavimo pojedincima koji nude nerealna obećanja i dodatno potpiruju nepovjerenje građana u institucije. Istina je da su građani nezadovoljni funkcioniranjem našeg političkog sustava, a to je jasan signal svima nama, svim političkim akterima da moramo više osluškivati bilo naroda.”, navela je predsjednica.

“Moramo poboljšati taj sustav. Zatražit ću uređenje popisa birača na način da se on dva puta godišnje javno objavi, tako će se umanjiti sumnje u manipulacije popisa birača i barem dijelom vratiti povjerenje građana u pravednost i pravičnost izbornog postupka.”, najavila je predsjednica.

“Inzistirat ću na mjerama za unapređenje izbornog zakonodavstva kako bi se svim hrvatskim državljanima omogućila jednaka mogućnost konzumacije prava glasa. Nadalje, institut preferencijskog glasovanja pokazao se više nego dobrodošlim u demokratizaciji izbornog sustava. Predložit ću da se poveća broj preferencijalnih glasova.”

Predsjednica je naglasila da je važno poštivati volju birača iskazanu na referendumima.

“Podržavam načelo da se građani o bitnim društvenim i državnim pitanjima mogu izjasniti na referendumu. Pojačani interes građana za referendumskim izjašnjavanjem jasno upućuje da u hrvatskom društvu postoje prijepori koje nije riješila politika. Prema institutu referendumskog izjašnjavanja građana kada on ne krši temeljne ustavne vrednote i demokratske vrednote, treba biti otvoren.”

Šesti dio programa je sigurnost.

“Demografija je važna, a ulaganje u obranu nikad nije izdatak, već investicija. Radit ću na osnaživanju vojske i policije. Podržavam nastavak modernizacije svih grana oružanih snaga, uključujući nabavu novog višenamjenskog borbenog zrakoplova. Zauzimat ću se za osnaživanje naše granice te energetske neovisnosti. ”

Posljednji dio programa jest hrvatski optimizam.

“Srebro zlatnoga sjaja vratilo je optimizam. Uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije pokazalo je koliko to može osnažiti vjeru Hrvatske u sebe. Ali, ta vjera je prazna riječ, ako u podlozi nisu rad, znanje, upornost i zajedništvo.”

“Znam da o nama samima ovisi kako ćemo Hrvatsku graditi i što ćemo ostaviti svojoj djeci. Nastavimo graditi Hrvatsku koju želimo i zaslužujemo. Pokažimo da Hrvatska zna i što sve Hrvatska zna.”, zaključila je predsjednica tijekom izlaganja svog programa uz veliki pljesak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.