(VIDEO) Grmoja ponovio u Saboru: Ministrica je bacila mobitel, mobitel me pogodio. Nakon toga je državna tajnica psovala

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski sabor u utorak se, minutom šutnje prisjetio 12 hrvatskih policajaca stradalih na današnji dan 1991. u Borovom Selu, a zbog nedostatka kvoruma u dnevni red nije uvrstio HDZ-ov zahtjev za smjenom Petrova.

Pozivam vas da minutom šutnje odamo počast 12 hrvatskih policajaca koji su 2. svibnja 1991. u Borovu Selu položili živote za Hrvatsku, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Božo Petrov na početku novoga radnog tjedna, najturbulentnijeg od njegova konstituiranja u listopadu prošle godine.

Sabor najprije zbog nedostatka kvoruma nije u dnevni red uvrstio zahtjev za smjenom Petrova s mjesta predsjednika Sabora, koji je inicirao HDZ, a potpisale i druge stranke, uključujući i oporbene, odnosno ukupno 79 zastupnika.

HDZ je tu smjenu inicirao nakon što je premijer Andrej Plenković razriješio trojicu HDZ-ovih ministara koji su podržali prijedlog oporbenog SDP-a da se ministru Zdravku Mariću iskaže nepovjerenje.

Nema kvoruma, pa nećemo odlučivati o dnevnom redu sada, nego kad se kvorum definira, najavio je Petrov.

U Saboru je potom više klubova zatražilo stanku kako bi nakon nje dobili priliku progovoriti o krizi vlasti, odnosno aktualnoj političkoj situaciji.

Hrvatski sabor je u ‘naelektriziranoj’ atmosferi odredio već drugu stanku, i to prije odlučivanja o dopuni dnevnog reda novim točkama, među kojima su HDZ-ov, odnosno zahtjev 79 zastupnika za razrješenjem predsjednika Sabora Bože Petrova, te SDP-ov za razrješenjem tri potpredsjednika Sabora iz HDZ-a.

Pratite kronologiju u nastavku:
15,38 sati

Rasprava je završila i sjednica se nastavlja sutra raspravom o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

15,31 sati

Dosadašnjim zakonom, u blokadi je zbog HRT-a bilo 90.000 ljudi, rekao je Miro Bulj. Katastrofa je kaže, što HRT više novca troši na vanjsku produkciju nego na domaću. Očekuje, dodaje, od kolega da podrže ovaj zakon.

15,27 sati

Most je predložio izmjene zakona o HRT-u po kojima bi javna radiotelevizija, umjesto posredstvom odvjetničkih ureda, sama naplaćivala dugovanja po RTV pristojbi. HRT-u bi se omogućilo da nakon druge pisane opomene uz dugove, naplati i paušal od 100 kuna, dok se pretplata smanjuje na 65 kuna.

Obuljen je u predstavljanju izmjena rekla da je HRT do sada slao tri opomene.

15,00 sati

Nakon stanke saborski zastupnici nastavljaju s raspravom Mostovog prijedloga Zakona o HRT-u.

13,51 sati

Zaključena je rasprava i određena stanka do 15 sati, nakon čega će se raspravljati o sljedećoj točki dnevnog reda.

13,41 sati

U sabornici su ostala samo još četiri zastupnika Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov koji sami raspravljaju o HNB-u.

13,33 sati

Nakon rasprave o zakonu o državnim arhivima Ivana Ninčević-Lesandrić predstavlja prijedlog zakona o HNB-u.

13,21 sati

Grmoja se osvrnuo na demantij ministrice Nine Obuljen da je na sastanku o zakonu o državnim arhivima s Mostom od ljutnje bacila mobitel. ”Ja sam spreman i na poligrafsko testiranje, imam i svjedoka. Ministrica je bacila mobitel, mene je mobitel pogodo. Ja sam ostao smiren, nakon izlaska ministrice, državna tajnica je psovala u ministarstvu”, ponovio je Grmoja tijekom saborske rasprave o državnim arhivima.

13,01 sati

Saborska rasprava počela je u napetoj situaciji. Naposljetku je na dnevni red uvršten HDZ-ov, odnosno zahtjev 79 zastupnika, da se Božo Petrov razriješi dužnosti predsjednika Sabora, te SDP-ov da se razriješe trojica potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a. Nakon toga zastupnici su u gotovo praznoj sabornici raspravljali o Mostovim izmjenama Zakona o arhivima. Oporbeni, ali i dio HDZ-ovih zastupnika napustili sabornicu.

12,35 sati

Nakon što je iznio koje su manjkavosti zakona o arhivima koji je predložio Most, HDZ-ov Miroslav Tuđman, naglasio je da je za to da su podaci o totalitarnim režimima dostupni, ali da bi on zato predložio otvaranje Instituta za istraživanje totalitarnih režima.

12,09 sati

Josip Đakić iz polupraznih HDZ-ovih redova uključio se u raspravu o arhivima ističući da je presedan da se proziva nekoga bez zakonskih arhiva, te naveo institucije koje su upozorile na to da pojedine stavke iz zakona nisu u skladu sa zakonima.

”Vi ste toliko zbunjeni, ja to razumijem. Panika je u Banskim dvorima, ali mi nećemo odustati, ja sam tip koji ne odustaje”, odgovorio mu je Grmoja.

12,05 sati

Dok je lijeva strana sabornice sasvim prazna, Željko Reiner i Nikola Grmoja raspravljaju o tome zašto je predložen zakon o arhivima koji neće moći biti proveden zbog niza propusta u njemu.

> Grmoja: Strah od arhiva zbog otkrivanja istine o arhitektima ovakve Hrvatske

12,03 sati

Zastupnici iz redova HDZ-a je nakon predstavljanja zakona ustvrdio da je predsjednik Sabora uvrstio na dnevni red ovog zakona i nakon što su je većina zastupnika protiv toga da bude predsjednik Sabora.

‘Većinu nema više ni vaš premijer”, rekao je Grmoja.

11,59 sati

Grmoja je prilikom predstavljanja zakona rekao da je bio uvjeren da će HDZ barem prije lokalnih izbora podržati ovaj zakon, ali vidjet ćemo što će se događati ovdje u sabornici.

”Prva pretpostavka arhivskog građe je da se ona nalazi u arhivima. Zbog toga smo trpjeli primjedbe da je to trošak, da nema prostora i slično. Navedene prigovore smatramo nedostojne rasprave u Saboru”, rekao je Grmoja.

11,50 sati

Dok Nikola Grmoja predstavlja zakon o arhivima, u sabornici je i dalje žamor, a ljevica je napustila dvoranu. Isto je učinio i velik broj HDZ-ovaca.

11,47 sati

Žamor iz HDZ-a nije se mogao utišati, pa je Petrov riječ dao HDZ-ovom Željku Reineru. ”Gospodine Petrov, Vi zlorabite demokraciju. Jedino što je jasno i nama i javnosti je da 79 zastupnika, znači apsolutna većina, je Vama iskazala nepovjerenje. Ja da sam na Vašem mjestu dao bi ostavku još tijekom vikenda”, kaže Reiner.

”Grčevito se držite ove fotelje, umjesto da napravite ono što bi bilo normalno”, kaže Reiner.

”Što se tiče fotelja, vi ste se prošle godine borili za njih, ne mi”, odgovorio mu je Petrov

11,45 sati

I Ivan Lovrinović rekao je da nema logike u tome da predsjednik Sabora vodi sjednicu iako nema povjerenje 79 zastupnika koji su potpisali za njegovo razrješenje.

11,40 sati

Ponovno se glasovalo o dnevnom redu na kojem je su i točke o razrješenju predsjednika Sabora i HDZ-ovih potpredsjednika. Kvorum je ispunjen. U srijedu, rekao je Petrov, raspravljat će se o nepovjerenju Zdravku Mariću.

12,24 sati

”HDZ nas poziva da im vjerujemo. Kažu samo glasajte za opoziv Petrova i onda ćemo raspravljati o čemu god želite. Gospodo, vama se ne može vjerovati”, poručio je SDP-ov Peđa Grbin HDZ-u sa saborske govornice. ”Oprao” je i Most. ”Možete se sramiti ovome što nam radite”, kaže. ”Od sve te travestije od nas se očekuje da šutke gledamo kako se pretvara u tragediju”, rekao je.

SDP, obavijestio je kolege, neće sudjelovati ni u kakvim raspravama i prepucavanjima. ”Prvo raspravljajmo o nepovjerenju Mariću”, rekao je.

11,18 sati

”Pozivam dojučerašnje partnere na smirivanje strasti”, rekao je Vrdoljak u sabornici koju je punio žamor zastupnika Mosta i HDZ-a koji su dobacivali jedni drugima iz klupa.

”Pustimo arhive danas. Nemamo problema s njima, glasat ćemo da se otvore. Ali danas trebamo poruku, glasajmo o Mariću i glasajmo o predsjedniku Sabora i nakon toga definiranje postoji li parlamentarna većina. Priuštite građanima da znaju u kojem smjeru ide Hrvatska”, poručio je Vrdoljak.

11,15 sati

Miro Bulj stao je u obranu Petrova ponovno prozivajući HDZ za zbivanja u Agrokoru.

11:12 sati

Branko Bačić (HDZ) ranije je pozvao Petrova (Most) da danas, nakon stanki, kao prvu točku stavi odlučivanje o iskazivanju povjerenja, odnosno nepovjerenja njemu kao predsjedniku Sabora.

Nakon stanke, HDZ-ov Branko Bačić za govornicom je pitao Petrova: ”Kada ćete staviti na glasovanje dnevnog reda vaš opoziv? Jer su se prema ustavu i poslovnicima stekli uvjeti za Vašim opozivu. To je minimum koji morate napraviti, a to bi Vam trebao nalagati i moral”, rekao je Bačić uz nešto oštriju retoriku u odnosu na jutros.

”Nije pitanje ima li Vlada većinu, nego je pitanje imate li Vi većinu ili nemate. Ne možete nastaviti rad Sabora prije nego ovo vidimo”, poručio je Bačić.

“Ako to ne namjeravate, predlažem da se odmah nakon stanki sastane Predsjedništvo Sabora i definira rad u iduća četiri dana”, predložio je Bačić.

> Marić: Ja sam samo sredstvo u cijeloj priči

10,51 sati

Prije glasovanja o točkama dopunjenog dnevnog reda, HDZ i ostale stranke zatražile su stanku, javlja dnevnik.hr.

10,50 sati

Petrov je nadopunio dnevni red, među kojima je i točka prijedlog odluke o razrješenju predsjednika Sabora, kao i potpredsjednika Sabora. Utvrđeno je da ima kvorum.

10,46 sati

Nakon što je Petrov želio otvoriti raspravu o arhivima, zastupnici su se pobunili. Peđa Grbin iz SDP-a rekao je da na službenim stranicama Sabora o zakonu koji predlaže nisu stigla mišljenja radnih tijela. ”Neprimjereno je da provodimo raspravu i pravimo se da se ništa ne događa. Kad se steknu uvjeti sukladno poslovniku da nastavimo rad možemo raditi”, rekao je Grbin.

Petrov se tome protivi. ”Uvjeti za rad su stečeni jer ne treba mišljenje matičnog odbora. Tijekom ove rasprave će se dobiti mišljenje matičnih odbora. Da bi omogućio da se raspraviu važan zakon počet ću s raspravom a u međuvremenu ćete dobiti mišljenja”, rekao je predsjednik Sabora

No, zastupnici se nisu dali. Vrdoljak smatra da se o ovoj temi ne bi trebalo razgovarati sada. HDZ-ov Bačić također je rekao da bi se na dnevni red trebalo staviti Petrovo razrješenje.

10,40 sati

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a također je napomenuo da trenutačno nema parlamentarne većine. Pozvao je premijera da ili pokaže da ima većinu ili da pozove na nove izbore.

”Nećemo sudjelovati u ovoj lakrdiji i ovom radu. Zato smo danas pokrenuli zahtjev za razrješenje tri potpredsjednika Sabora iz HDZ-a, jer želimo da se u parlamentu uspostavi nova većina. Ako to nije tako rješavamo stvari na drugi način’, rekao je Bernardić.

”Plenković je cijelu Hrvatsku doveo u situaciju velike političke nestabilnosti koja će za rezultat imati veliku ekonomsku nestabilnost”, zaključio je.

Podolnjak: Što prije glasovanje o novim ministrima

10,35 sati

Budući da je politička kriza izazvana smjenom trojice Mostovih ministara, Vlada treba pokazati da ima povjerenje, a pokazat će ga prvi put kad se bude glasovalo o ministru financija Zdravku Mariću. Ako Vlada bude imala 76 potpisa, prva sljedeća točka je rasprava o mom opozivu, odgovara Petrov.

“Javnosti treba jasno reći da je sve ovo dio opasnog scenarija kršenja temeljnih načela vlasti i demokracije”, ističe Robert Podolnjak (Most) i poručuje da priča prema kojoj HDZ želi smijeniti predsjednika Sabora i ne birati novog, ali ni nove ministre do nakon lokalnih izbora nije ustavna.

Premijer je, smatra, dužan što prije predložiti glasovanje o povjerenju novim ministrima da se potvrdi nova parlamentarna većina, primjeren rok za to je sedam dana od dana razrješenja ranijih ministara, pogotovo jer Sabor zasjeda još ovaj tjedan, kaže Podolnjak.

Dovoljno je sedam dana za novu većinu koja će dati povjerenje novim ministrima, kaže Mostov zastupnik te dodaje kako svako otezanje znači da većina ne postoji, da se vrši pritisak na zastupnike i prolongira se sve.

Petrov je sada jedina brana potpunoj uzurpaciji vlasti od strane premijera te neustavnom kršenju Ustava i zakona, poručuje Podolnjak.

 

10,31 sati

Ivan Vrdoljak osvrnuo se na aktualnu krizu vlasti. ”Čemu taj strah od pozitivnih natjecanja, da se natječemo idejama i rezultatima, a ne da optužujemo druge istinama, lažima, fake newsom? Mislite li da gađani znaju tko od ovdje predstavljenih strankama misli na reforme, nezaposlene, blokirane. Mogu li građani razumjeti tko ima kakav stav i kakvu politiku o za njih ključnim temama? Ne znaju jer se ovdje ne razgovara u Saboru. Ne znaju jer se razgovara tko će na ružniji način govoriti o svojim oponentima. Mi ćemo biti drugačiji, izazivam vas da se natječemo kao politička konkurencija, a ne kao politički neprijatelji”, rekao je Vrdoljak.

10,25 sati

Branko Bačić iz HDZ-a rekao je HDZ ima 79 potpisa saborskih zastupnika za razduženje dužnosti predsjednika Sabora Bože Petrova i na taj način u skladu s ustavnom praksom, napomenuo je, Petrov bi trebao odstupiti.

Predložio je, s obzirom na to da sada postoji kvorum, stavi na dnevni red prijedlog o razduženju. Ako se tako ne učini, predložio je da se sazove sjednica Predsjedništva Sabora koje će odlučiti kako će Sabor raditi sljedećih dana.

”Izgubili ste povjerenje svojih zastupnika. Ovo nije normalan situacija i teško je nastaviti rad”, rekao je Bačić.

10,17 sati

Ivan Pernar iz Živog zida govorio je krizi vlasti. Rekao je da svjedočimo situaciji kakva je bila prije posljednjih parlamentarnih izbora. ”Za naše građane u suštini suradnja Mosta i HDZ-a nije bilo ništa”, istaknuo je on.

Pozvao je premijera da podnese ostavku, jer nema 76 glasova u Saboru. ”U parlamentarnoj krizi nećemo podržati ovu vlast”, rekao je Pernar.

10,05 sati

Zastupnici su zaražili stanku oko krize vlasti, a iz HDZ-a su stanku tražili da bi govorili o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja Petrova.

10,04 sati

Dopunjen je dnevni red sa sedam novih točaka, među kojima je i odluka o razrješenju predsjednika Hrvatskog Sabora. Kako kvoruma nije bilo, nije se moglo odlučiti o dnevnom redu.

9,50 sati

Očekuje se da bi HDZ odmah na početku mogao tražiti stanku i zastupnicima s govornice objasniti zašto Božo Petrov mora otići s mjesta predsjednika Sabora. Pitanje je hoće li uopće biti kvoruma da se danas može nastaviti s raspravom. Jer, ukoliko se HDZ-u ne svidi dnevni red, mogli bi napustiti sabornicu i time srušiti kvorum za nastavak sjednice.

9,38 sati

Danas bi mogao biti jasniji odnos snaga saborskih zastupnika, nakon krize Vlade koja potresa Hrvatsku posljednjih nekoliko dana. Prije saborske sjednice sastali su se zastupnici Kluba HDZ-a. Na sastanku je bio i premijer i HDZ-ovi ministri te Milorad Pupovac iz SDSS-a, ali nisu željeli davati izjave.

Sastali su se i SDP-ovci. Doznaje se da je u toj stranci došlo do raskola. Dio njihovih zastupnika vjerojatno će glasati za opoziv predsjednika Sabora Bože Petrova, suprotno zaključku vrha stranke koji se opredijelio da SDP ne podrži smjenu predsjednika Sabora koju traži HDZ.

9,20 sati

Već bi se danas na početku današnje sjednice moglo zatražiti glasovanje za opoziv predsjednika Sabora Bože Petrova kako bi se preduhitrila rasprava o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

Novi odnos snaga u Saboru pokazat će dva važna glasovanja – jedno o opozivu ministra financija Zdravka Marića i drugo o izboru Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Sabora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina/dnevnik.hr/hrt

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.