(VIDEO) Preporod HNS-ovoj ministrici: ‘Kako prestrašen učitelj može biti autonoman?’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu ‘Preporod’ pozvao je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da se iz školskih etičkih kodeksa izbace odredbe kojima se nastavnike ograničava u davanju izjava javnosti čak i kad oni iznose vlastiti stav ili mišljenje kojim ne predstavljaju školu.

> HNS-ova ministrica Divjak ne mari za procedure reforme školstva i najavljuje: ‘Kurikulna reforma od iduće godine u svim školama’

Predsjednik sindikata Željko Stipić upozorio je na konferenciji za novinare da je iz godine u godinu sve više učitelja i nastavnika koji zbog straha od sankcija ne pristaju dati izjavu medijima ili prokomentirati neki događaj jer bi mogli biti prijavljeni etičkom povjerenstvu za kršenje kodeksa.

> ‘Otpale pločice, gljivice po zidovima, je li to škola 21. stoljeća?’: Roditelj prijete prosvjedom kod HNS-ove ministrice Divjak

Osim što se etičkim kodeksom, koje škole donose unatrag desetak godina, regulira, primjerice zabrana primanja darova, također se uređuje pitanje istupa nastavnika u javnosti.

Tu odredbu sindikat smatra spornom, ocjenjujući da je ona u škole uvela verbalni delikt jer su nastavnici dužni tražiti ovlaštenje od škole ako istupom predstavljaju školu, dok su u slučaju kad ne predstavljaju školu dužni navesti da iznose svoje osobno mišljenje. No, problem je što se kodeks ne odnosi na novinare i urednike pa oni nisu dužni navesti da je nastavnik prilikom davanja izjave rekao da je riječ o njegovom osobnom mišljenju.

> (VIDEO) Dr. sc. Hasanbegović: ‘Andrej Plenković i Blaženka Divjak provode ideološko-koruptivni eksperiment i nasilje nad hrvatskim obrazovnim sustavom’

> Sanja Bilač: Ministrica obrazovanja kontinuirano ignorira primjedbe stručnjaka na cjelovitu kurikulnu reformu

> (VIDEO) Oporba uputila žestoke kritike ministrici Divjak: ‘Je li jedini cilj zakona o udžbenicima masovna kupnja tableta?’

Posljednji slučaj zabilježen je u Splitu, gdje je etičkom povjerenstvu prijavljena nastavnica Ekonomske-birotehničke škole Suzana Kačić Bartulović samo zato što je 29. rujna reagirala na otvoreno pismo u kojem je vukovarska nastavnica iz Tehničke škole Nikola Tesla Lilijana Radobuljac ukazala na nepravdu prema vukovarskim učenicima s obzirom na to da država snosi troškove putovanja učenicima svih osnovnih škola u Vukovar, dok djeca Vukovara nigdje ne putuju.

Reagirajući na to pismo koje se širilo društvenim mrežama Suzana Kačić Bartulović napisala je u svom statusu ‘Split vas čeka’, što je naišlo na pozitivne reakcije. Tako je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ponudio da će županija snositi troškove prijevoza, a Klesarska škola Pučišća ponudila je odlazak na Brač. No, tjedan dana kasnije ravnateljica je Suzanu Kačić Bartulović prijavila etičkom povjerenstvu, smatrajući da je istupila u javnost bez njezine suglasnosti.

Ta inicijativa prepoznata je kao hvale vrijedna, čak od strane župana i ravnatelja pojedinih škola koje su se htjele uključiti u akciju, a onda je umjesto, da dobije nagradu i da je netko pohvali, dobila prijavu etičkom povjerenstvu, rekao je Stipić.

> Ivica Šola: Ministrica Divjak bacila je molotovljev koktel na djecu i obrazovanje

> Prof. Matko Marušić: S novom školskom godinom, prividno probno, počinje protuhrvatski školski program

Stipić je pozvao ministricu Divjak, za koju kaže da joj s usta ne silazi sintagma ‘autonomija učitelja’, razmisli o tome kako prestrašen učitelj može biti autonoman, te je zatražio da se povuče prijava protiv splitske nastavnice ali i da joj se ispričaju odgovorni za podnošenje prijave.

Ministricu je pozvao također da se iz svih etičkih kodeksa izbaci ‘besmislenu’ odredbu o javnom istupanju te da se učiteljima i nastavnicima omogući da slobodno iznose svoja stajališta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina