(VIDEO) Aurelia bi u Split trebala stići popodne: “Nema razloga da sve ne završi dobro”

Split, 09.05.2019 - Nešto iza 15 sati remorker Jadranskog pomorskog servisa Pollux stigao je do 300 putnika i èlanova posade koji se od 2 sata prošle noæi nalaze na talijanskom trajektu Aurelia, kojemu je otkazao motor zbog èega satima pluta na olujnom jugu i valovima veæim od pet metara, doznaje Hina od putnika na brodu. Fotografija sa broda Feribot Aurelia talijanskog brodara SNAV, koji plovi pod ciparskom zastavom, koji je u prvim satima èetvrtka na liniji Ancona-Split uslijed olujnog juga kod Žirja doživio havariju zbog otkazivanja motora i od tada pluta. foto HINA/ ua

Putnički brod Aurelia bit će dotegljen do Splita najvjerojatnije popodne, izvijestio je za Hinu u petak voditelj Samostalne službe za odnose s javnošću Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture David Radas.

Na povratku iz Ancone u Split brodu je otkazao motor, tegljenje je počelo u četvrtak oko 16,30 sati, a tijekom noći i jutra na brodu je bilo sve u redu: putnici, posada i teret.

Brod je trenutno na udaljenosti 11-13 nautičkih milja od pilotske stanice (pozicija ukrcaja lučkoga pilota), a od uplovljavanja u područje nadzora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split u pratnji broda je i spasilačka brodica splitske Lučke kapetanije, izvijestili su oko devet sati iz Ministarstva pomorstva.

Iako je za dolazak Aurelie u Split prerano govoriti jer se još uvijek čekaju službena izvješća, Hina doznaje da bi havarirani trajekt trebao popodne uploviti u splitsku trajektnu luku.

“Za pretpostaviti je da je Aurelia do jutros prevalila minimum polovicu puta s obzirom da je pri polasku jučer udaljenost do Splita bila između 68 i 70 nautičkih milja. Ukoliko bi bila plovidba u najsporijem intezitetu oko pet nautičkih milja na sat to znači da bi brod u Split stigao danas između 15 i 16 sati, a ukoliko bi brzina plovidbe bila veća onda bi u Split mogli stići od 11 do 15 sati”, objasnio je Radas.

Rekao je i da posada Aurelie tijekom tegljenja broda nije uspjela otkloniti kvar na motoru što znači kako je očito nešto ozbiljnije u pitanju, no, dodao je, nema nikakve ugroze u sigurnosti putnika.

Budući da manje plovilo to jest remorker tegli veliki putnički brod, objasnio je da je u tom slučaju bitan pogonski stroj, a ne vizualni izgled plovila.

“To su tegljači iznimno velike porivne snage. Konkretno Pollux ima izvrsne manevarske sposobnosti, opremljen je dodatnim podmorskim transferima kojima korigira putanju, a i posada ima vrhunsko znanje pilotiranja. To je zvijer od stroja i može izvući puno veće brodove”, rekao je te dodao da Pollux tegli u izrazito uzburkanom moru i u tim je uvjetima idealan pa je zato i je angažiran iz Gaženice kod Zadra da odmah krene put Aurelie.

Aurelia je talijanski trajekt, plovi pod ciparskom zastavom,s tristotinjak putnika i članova posade te pedesetak automobila. Otkazao mu je motor u prvim satima četvrtka i to devet milja južno od Žirja i počeo je plutati. Od jučer u 16,30 ga prema splitskoj luci vuče remorker Pollux Jadranskog pomorskog servisa.

Nakon što je otkazao motor, brod je valjalo olujno jugo, a valovi su dosezali i pet metara. Srećom, osim jedne putnice koja se onesvijestila, nije bilo ozlijeđenih niti zdravstveno ugroženih putnika. Na brodu su većinom talijanski državljani, ali i 50-ak liječnika koji su se vraćali sa kongresa na Siciliji. Hrane imaju dovoljno, panike nema, no jutros u razgovoru s njima osjeća se umor.

Brod bi u Split bi trebao pristati uz vez 19.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina