(VIDEO) U Hrvatskoj Kostajnici proglašeno izvanredno stanje, poplavljene kuće u Dugoj Resi: Ujutro vrhunac vodenog vala

Foto: Snimka zaslona, DHMZ: fotomontaža: Narod.hr

Vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice u utorak navečer, oko 21 sat, premašio je granicu od 450 centimetara, kada se proglašava izvanredno stanje, a u 22 sata vodostaj je već iznosio 452 centimetra.

Iako je porast vodostaja usporen, Una i dalje raste dva do tri centimetra na sat, pa su sve službe zaštite i spašavanja u punoj pripravnosti. Najkritičnije je u Ulici Nine Marakovića, gdje je voda ušla u neka dvorišta i do pragova kuća.

“Stanje još uvijek nije kritično i niti jedna kuća još nije poplavljena. Na najkritičnijim su mjestima već ranije postavljene tzv. box barijere i zečji nasipi, a pripadnici civilne zaštite i drugih službi obilaze teren i po potrebi učvršćuju nasipe. Kako bi izbacili vodu iz nekih dvorišta, crpke su u stalnom radu. Organizirali smo dežurstva tijekom cijele noći, pa vjerujemo da nas voda neće iznenaditi”, rekao je za Hinu kostajnički gradonačelnik Dalibor Biščan.

Zbog velikih količina oborina voda iz kostajničkog vodovoda je još uvijek zamućena, pa su iz gradskog Komunalca upozorili mještane grada Kostajnice i općina Majur i Donji Kukuruzari, koji su priključeni na izvor Pašina vrela, da i nadalje prokuhavaju vodu.

Rekordne visina vodostaja

Područje Karlovca i Hrvatske Kostajnice ponovno je na udaru poplava. Dvadesetak kuća u Dugoj Resi je poplavljeno, Mrežnica bilježi najviši vodostaj u zadnjih gotovo 60 godina. O poplavama i izvanrednom stanju u Temi dana na HRT-u su govorili župan Karlovačke županije Damir Jelić i Davor Spevec iz Ravnateljstva civilne zaštite, načelnik sektora 112.

Jelić je rekao da je u ovom trenutku najkritičnije na logorištu Mala Švarča, na ušću rijeke Mrežnice u Koranu. Opisao je trenutnu situaciju na tome mjestu – razlivene su i Mrežnica i Korana, zahvaljujući box barijerama spriječena je velika poplava koja bi sve potopila.

Dodao je da je trenutno bolja situacija jer Kupa nije previše kritična, pa je prisutna protočnost. Kazao je da su se dogodile 2 stvari koje do sada nisu – u gornjem toku Korane kod Slunjskog prostora i na Mrežnici u Mrzlom Polju su rekordne visina vodostaja.

– Kada se sve to zbroji, poprilično je kritično, međutim ove box barijere su itekako stabilne. Naime, to nije prva linija box barijera, one su bile popunjavane glinom i stručnjaci su na njima radili tako da su ih pripremili i one za sada minimalno propuštaju. Normalno, stvaraju problem podzemne vode koje su zasićene, zaključio je.

Pojasnio je da Karlovac i Ogulin nemaju završen sustav obrane od poplava, pa su box barijere privremena rješenja koja mogu braniti samo jedan dio.

– U ovom trenutku bilježimo 40-ak kuća u koje je ušla voda na različite način. Vjerojatno će kroz 24 sata, kako ta voda bude otjecala nizvodno Kupom, ta brojka i povećati. Korana se približava 8 metara – to su visoki vodostaji, ali preko 100 kuća je obranjeno ovim mjerama, dodao je.

Spevec je izvijestio kako je bilo na stožeru civilne zaštite u Kostajnici, kaže da prate napredak kompletnog sustava civilne zaštite gdje se vidjela vrlo dobra organizacija obrane od poplave u Kostajnici.

– Možemo reći da je ovo bio dobar primjer i pravovremene najave DHMZ-a, pravovremene pripreme i grada i županije i Hrvatskih voda, tako da u Hrvatskoj Kostajnici nema ozbiljnih šteta, dodao je.

Osvrnuo se na poplavu u Karlovcu, kaže da su se u vrlo kratkom vremenu poklopili rekordni vodostaji Mrežnice i Korane, zato je voda ušla u nekoliko kuća. Smatra da se radi o malom broju kuća s obzirom na rekordne vodostaje.

Govorio je o vodostaju oko Korane jer i dalje brzo raste, kazao je da nema kritičnih točaka, ušće Korane u Karlovcu je pod kontrolom, brani se i ne očekuje da bude kritičnije. Dodao je da je vodostaj Sunje počeo padati, Kupa također, Una još nešto raste, ali možemo govoriti o laganoj stagnaciji uzvodno od Hrvatske Kostajnice. Za rijeku Savu je rekao da ima relativno nizak vodostaj, pa se nadaju da ne bi trebalo biti posebnih problema.

Spevec kaže da su sve snage na terenu, dežuraju. Također su na terenu i pripadnici Crvenog križa i HGSS-a, koji će prema potrebi ljude prevesti čamcem, distribuira se i voda i hrana.

30 godina jedna te ista područja plivaju nakon kiša

“30 godina jedna te ista područja plivaju nakon kiša. Od 700 milijuna kuna, koliko je predviđeno za obranu od poplava, 200 milijuna kuna ulaže se za unaprjeđenje sustava”, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov iz Logorišta, napominjući kako se Hrvatska u sustavu obrana od poplava nije pomakla od vreća s pijeskom, koje zapravo pune mještani.

Goran Franković, zapovjednik vatrogasne zajednice Karlovačke županije kaže kako pomaka ipak ima. “U Logorištu bi inače bilo poplavljeno 200 kuća, no sada je poplavljeno desetak objekata. Zadovoljni smo pomakom, no nismo tempom.

Suosjećamo sa stanovništvom i zato smo ovdje. Karlovac može odahnuti, no mještani okolnih područja bit će pod patronatom svih nadležnih službi koje će sve pratiti. Neće biti potrebe za evakuacijom mještana. Sve je pod kontrolom“, uvjeren je. Franković je siguran kako će box-barijere izdržati, ali ipak će sve, kaže, nadzirati.

Stanje u Hrvatskoj Kostajnici pod kontrolom

Načelnik Stožera civilne zaštite Roman Posavec rekao je kako je stanje u Hrvatskoj Kostajnici pod kontrolom. “Svi građani Hrvatske Kostajnice mogu biti sigurni. Uspješno smo odradili sve preventivne aktivnosti, slijedi nam samo obilazak prostora, vidjeti gdje što i ako propušta. Potpuno smo spremni, sve službe su na terenu i razloga za zabrinutost nema“, rekao je Posavec za dnevnik.hr i dodao kako su po prvi puta uspješno obranili kuće sa strane rijeke Une.

“Zadovoljan sam s našim preventivnim aktivnostima. Nije bilo prodora vode u obiteljske kuće, nije bilo ugroze za imovinu, niti ugroze ljudskih života“, rekao je.

Napomenuo je, kako se vrhunac vodenog vala očekuje u srijedu ujutro.

“Una raste centimetar po satu. Spremni smo i za visinu od 500 cm, no sigurni smo da tu visinu Una neće doseći, obilazit ćemo područja i braniti ih, kako smo i do sada“.

Otkrio je i kako će box-barijere ostati u Hrvatskoj Kostajnici, do konačnog rješenja. U suglasju s Hrvatskim vodama, formirat će pomoćne barijere koje će štiti od poplava. To je, kaže, u fazi projektiranja. Najavljuje i kvalitetniju izgradnju barijera.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan obećao je trajno rješenje problema s poplavama na području Hrvatske Kostajnice. Kaže, povukli su novac iz Europske unije i u ovo vrijeme iduće godine godine s Hrvatskim vodama počet će s javnom nabavom za izgradnju nasipa.

Na pitanje kada bi to moglo biti gotovo ako je to tek u procesu javne nabave, gradonačelnik odgovara da javna nabava ne traje toliko dugo, ako nema žalbi. “Ja mislim da sljedeće godine počinje izgradnja a kada će biti ovisi o izvođaču radova i vremenskim prilikama“, uvjeren je.

Vremenska prognoza za srijedu

U unutrašnjosti će prevladavati oblačno uz povremnu kišu, uglavnom u prvom dijelu dana, a u gorju i snijeg, javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Ponegdje je još moguća obilna oborina, ponajprije u najsjevernim krajevima.

Na Jadranu promjenljivo sa sunčanim razdobljima, mjestimice uz malo kiše, a lokalno je moguć i poneki pljusak s grmljavinom. Na kopnu će umjeren sjeverni vjetar, u sjeverozapadnim područjima s jakim udarima, oslabjeti i okrenuti na zapadni i jugozapadni. Na Jadranu će umjerena i na sjevernom dijelu jaka bura postupno slabjeti.

Najniža jutarnja temperatura zraka u gorju od 0 do 3, drugdje u unutrašnjosti od 5 do 9, a na Jadranu između 9 i 13 °C. Najviša dnevna temperatura u gorskim područjima od 5 do 9, a u ostalim krajevima uglavnom od 11 do 16 °C.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt/dnevnik.hr/hina