(VIDEO) Sindikat zdravstva: ‘Sve smo bliže štrajku ako Vlada nastavi s kupovanjem vremena’

Foto: Snimka zaslona

U srijedu će se nastaviti pregovori sindikata zdravstva i Ministarstva zdravstva oko povećanja plaća. Predstavnici sindikata ponovili su da ne odustaju od povećanja plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru, odnosno od tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada nije prihvatila. Poručili su da su sve bliže štrajku ako Vlada nastavi s kupovanjem vremena.

Sindikati traže povećanje plaća od 3% na uvjete rada i 4 % na odgovornost za život i zdravlje, što na godinu iznosi oko 400 milijuna kuna.

– Mogu već ovaj tjedan očekivati aktivnosti u tom smislu, rekla je Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara, odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ne pristane li Vlada na povećanje plaća, javlja HRT:

– Od financijskog dijela ne odustajemo, od dogovorenog i parafiranog dijela kolektivnog ugovora, rekao je pak uoči sastanka u Ministarstvu Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Nadalje, uvjeren je da Vlada svojim potezima zapravo kupuje vrijeme.

Nastavak pregovora u srijedu

Nakon sastanka rečeno je da će se nastaviti s pregovorima i to u srijedu.

– Nije se ništa značajno dogodilo vezano uz status zaposlenika. Čekamo, a to su uvjeti rada i plaća. Još je daleko od toga da smo uopće o tome počeli razgovarati, rekla je Brankica Grgurić.

– Nastavljamo rundu pregovora u srijedu. Uglavnom, ono što je naš zahtjev, to ostaje i dalje, dodaje Topolnjak za HRT:

– Oni normalno i opravdano traže, i liječnike i sestre ako želimo zadržati trebaju veće plaće. Vjerujem da ćemo se naći na onome što je moguće. Visina iznosa je stvar pregovaranja, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji nije bio na današnjim pregovorima. Dodao je i da bi Hrvatskom liječničkom sindikatu trebalo dopustiti sudjelovanje u pregovorima.

– To ministar rada mora žurno raditi jer nigdje u svijetu nema da liječnici ne pregovaraju o kolektivnom ugovoru, zaključuje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt