(VIDEO) Vukovar postaje mjesto posebnog domovinskog pijeteta

Zagreb, 13.11.2019 - Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar zdravstva Milan Kujundžić održali su konferenciju za medije gdje su predstavili Nacrt prijedloga zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku te Nacrt prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, u povodu njihovog puštanja u javno savjetovanje. Na fotografiji Milan Kujundžić, Tomo Medved foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Sutra na javno savjetovanje idu Nacrti prijedloga Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku te Nacrt prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

Tom su prigodom održali konferenciju za novinare ministar branitelja Tomo Medved i ministar zdravstva Milan Kujndžić.

Ministar Medved je naglasio kako su grad Vukovar i Bogdanovci mjesta posebnog pijeteta te kako je također kao mjesto posebnog pijeteta definirana nacionalna memorijalna bolnica Vukovar, u kojoj se pored zdravstvene djelatnosti obavlja i memorijalno edukacijska sa svrhom promicanja vrijednosti domovinskog rata.

“Isto tako, memorijalno groblje iz Domovinskog rata, definirano je kao središnje mjesto odavanja posebnog domovinskog pijeteta, te ujedno i središnje mjesto odavanja počasti nacionalnoj žrtvi u uspostavi samostalne Republike Hrvatske”, istaknuo je ministar i dodao kako je uvjeren da će ovaj Zakon polučiti pozitivan učinak i na društveni razvoj vukovarskog područja s naglaskom na demografski, gospodarski, kulturni, odgojno obrazovni i znanstveno istraživački razvoj te stabilizaciju i očuvanje mira.

“Ovim se zakonom Vukovar prepoznaje kao mjesto stvarnog stradanja koje ima iznimno povijesno, kulturno, društveno i gospodarsko značenje u nacionalnom kontekstu”, istaknuo je Medved za HRT:

Ministar Milan Kujundžić je rekao kako se nikoga ne treba podsjećati kako se u Vukovaru dogodio presedan u povijesti ratovanja kada je riječ o bolnici, bolesnicima i djelatnicima bolnice.

“Rat se još nije ni zahuktao, a agresor je već u srpnju 1991. počeo svakodnevno granatirati bolnicu. To je sramota i presedan, a isto tako je presedan što je agresor učinio kada je ušao u bolnicu gdje su poubijali i odveli više od 200 ranjenika i djelatnika bolnice”, istaknuo je ministar.

Kujundžić je naglasio kako se u toj bolnici, isto tako, događalo nešto pozitivno u tim teškim uvjetima, a to je da se nije pitalo tko je koje nacionalnosti, već su se liječile i vidale rane svih potrebitih.

” Ova nacija ne smije zaboraviti bolnicu Vukovar i ne smijemo ni u kome smislu dovesti do ugroze njezinog poslovanja. Upravo stoga županijsku bolnicu u Vukovaru pretvorit ćemo u nacionalnu memorijalnu bolnicu”, rekao je ministar Kujundžić i dodao kako će tada svu brigu oko vođenja, poslovanja i sigurnih financijskih uvjeta osiguravati Ministarstvo zdravstva.

Oporbu ove najave nisu impresionirale.

Tako je saborski zastupnik i politički tajnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja novinarima u Saboru rekao kako je očito da “vladajući sada uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora žele na Vukovaru dobiti određene simpatije i vratiti dio domoljubnih birača”.

“Međutim, vidjeli smo da su povučeni amandmani koji su tražili da se Dan sjećanja na žrtve Vukovara zove Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije. Ja mogu samo pretpostaviti da je iz Ureda predsjednice po nalogu Aleksandra Vučića došao takav zahtjev. Znamo svi da postoji takav dogovor da se velikosrpska agresija uopće ne spominje, tako da ovi pokušaji smirivanja branitelja, uvjeren sam, neće uspjeti. Pravih branitelja, tu ne mislim da ovo vodstvo HVIDRA-e koje traži ostavku glavnog državnog odvjetnika, a ne traže ostavke onih koji su tog glavnog državnog odvjetnika postavili. Uostalom, Stevo Culej, Miro Kovač, Davor Ivo Stier su zajedno s Miloradom Pupovcem digli ruke za Dražena Jelenića”, kazao je Grmoja za HRT:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt