(VIDEO) Vukovi na području Korenice: kolju stoku, a ne prežu ni od približavanja obiteljskim kućama

Foto: Getty Images

Zima bez snijega, ali s hladnim jutrima probudila je nagon ličkih vukova koji su posljednjih dana na području Korenice zaklali na desetke ovaca te nekoliko krava i teladi. Stručne službe u Nacionalnom parku Plitvička jezera stanje ipak ne smatraju alarmantnim i potvrđuju da već godinama prate tri čopora koja vladaju tim dijelom Like.

Stočari podno Plješevice muku muče s ličkim predatorima. Zdeno Ramljak iz Korenice kaže da postoji čopor od sedam vukova.

– Oni su viđani. Čak smo ih i snimili. Njih sedam kravu svladaju bez problema, kazao je, prenosi HRT.

Njegovih 80 goveda, koja su na vanjskoj paši uz zaštitu električnog pastira i pasa, pretrpjelo je napad. Dvije su krave zaklane, a od tisuću ovaca sedam ih je doživjelo istu sudbinu.

– Kad je čopor od sedam, osam vukova i psi se povlače, kaže Ramljak.

Svako toliko stočari se susreću s čoporom. Katkad ih uspiju rastjerati, a katkad priroda bude jača.

– Dotjerali smo ovce iz polja pošto je bilo gadno vrijeme tu, oni su došli za nama za ovcama i oko osam sati oni su uletili njih sedam i tri ovce i ovna su zaklali, a imali smo naklanih sedam ovaca, kaže Saša Delić iz Grabušića.

Plješevički čopor koji kruži oko Korenice ne preza ni od približavanja kućama i ljudima. Oštećeni stočari kažu pak da i ako dokažu da im je stoku napao vuk, dugo čekaju odštetu.

Vuk se uglavnom hrani u šumi, no možda je shvatio da je gozba u selu mnogo jednostavnija.

– Vuk najčešće koristi svoj prirodni plijen, a u nedostatku tog prirodnog plijena on se rijetko, ali se događa, odvaži i uhvatit koju domaću životinju, rekao je Nikola Magdić, voditelj Odjela šumarstva JU NP Plitvička jezera.

U Parku kažu da su evidentirali tri čopora na širem području. U nekima je pet, a u nekima i do osam jedinki. Godina je duga, prava zima još nije ni počela, a lički stočari, kao i temperature noću, već su u debelom minusu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt