Više od 11 prijava za zlostavljanje na ADU: ‘Dio profesora je još uvijek na radnim mjestima‘

Foto: Fah, snimka zaslona, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

“Na prijamnom ispitu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, rečeno mi je da stanem četveronoške. Tadašnji profesor me je udarao svojim dlanom po guzici i govorio da mučem kao krava. Znam da nisam bila jedina kojoj je to radio”,  jedno je od mnogih anonimnih svjedočanstva koja prepričavaju gnjusna iskustva s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, a koja su objavljene na Facebook stranici “Nisam tražila”.

Vodstvo zagrebačkog ADU-a odmah je reagiralo kako bi postigli pravdu za studentice koje su prijavile zlostavljanje.

Kako doznaje Jutarnji list, radna skupina za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja koji se odnose na studente i studentice Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu jučer je održala prvi radni sastanak tijekom kojega su analizirane dosadašnje prijave te utvrđeni daljnji koraci rada tijela.

U sastavu te radne skupine su dekanica ADU-a izv. prof. art. Franka Perković Gamulin, doc. art. Zvonimir Jurić, doc. art. Hana Jušić, doc. art. Jasna Žmak te Martina Marasović, predstavnica Studentskog zbora ADU-a.

“Zaključno sa srijedom, 20.1.2021., na radnu su skupinu pristigle tri neanonimne prijave te osam anonimnih prijava podnesenih putem formulara koji je dostupan online. Pet se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena odnosno jednog bivšeg vanjskog suradnika Akademije”, ističu s Akademije.

Kakva je procedura s optuženim profesorima, odnosno jesu li trenutno na radnim mjestima, komentirala je dekanica Perković Gamulin.

“Da, dio ih je još uvijek na radnim mjestima, sve dok ne dobijemo sve temelje za pokretanje zakonskih procedura. Pretpostavljam da ćemo ih imati najkasnije za deset do četrnaest dana”, ističe.

Radna skupina nastavit će prikupljati nove prijave te će na idućem sastanku, u ponedjeljak 25.1.2021., a nakon konzultacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova donijeti odluke o modusima sankcioniranja navedenih prijava.

Facebook stranica “Nisam tražila”, koju danas prati više od 23.000 ljudi, pokrenuta nakon šokantne ispovijesti 26-godišnje srbijanske glumice Milene Radulović koja je, s još nekoliko djevojaka, a među kojima su i maloljetnice, policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao poznati srbijanski redatelj, scenarist te učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68), koji je u subotu uhićen u Beogradu. Stranicu su pokrenule bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list