Vlada u Novoj Gradiški potpisala ugovore vrijedne 422,7 milijuna kuna

Foto: fah

Vlada je u utorak nakon osme sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Novoj Gradiški sa županijskim i lokalnim vlastima te institucijama potpisala 18 ugovora za natječaje i pozive ukupne vrijednosti 422,7 milijuna kuna.

Od ukupnog iznosa od 422,7 milijuna kuna, 96,2 milijuna kuna se odnosi na bespovratna sredstva Europske unije (EU).

Među potpisanim ugovorima najvrjedniji je onaj koji se odnosi na projekt stipendiranja studenata poljoprivrednog usmjerenja, s iznosom od 275,6 milijuna kuna.

Projekt stipendiranja studenata predstavlja dodatak razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, a potpisali su ga župani pet slavonskih županija, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Kako je Tolušić ranije objasnio na sjednici Savjeta, Ministarstvo poljoprivrede će osigurati stipendije od po deset tisuća kuna za sve studente poljoprivrednih smjerova na visokoobrazovnim institucijama s područja Slavonije, a što se odnosi samo na studente od druge do pete godine studija.

U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU ministrica Žalac je potpisala ukupno sedam ugovora, od kojih je najvrjedniji onaj koji se odnosi na pripremu strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek. Taj je ugovor vrijedan 35,3 milijuna kuna, pri čemu 30 milijuna kuna otpada na bespovratna europska sredstva.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je tri ugovora vrijedna gotovo devet milijuna kuna, a odnose se na izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta na području općine Rešetari, zatim općine Marijanci te izgradnju reciklažnog dvorišta u Slavonskom Brodu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je potpisao ugovor za projekt jačanja društva Đuro Đaković Montaža Izolak (ĐĐMI), vrijedan 6,3 milijuna kuna, a odnosi se na proširenje i obnovu proizvodnih kapaciteta i edukaciju djelatnika.

Ministar turizma Gari Cappelli je s pet župana potpisao pet ugovora u sklopu programa razvoja cikloturizma na kontinentu u ovoj godini, a ukupna im vrijednost premašuje 2,5 milijuna kuna.

Naposljetku, ministar državne imovine Goran Marić je s gradom Novom Gradiškom potpisao dva ugovora ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna.

Od toga 11,1 milijun kuna otpada na realizaciju druge faze izgradnje poduzetničke zone “Industrijski park Nova Gradiška”, a 857 tisuća kuna na projekt otvaranja muzeja.

Marić: ‘Sto odluka na području pet županija ukupne vrijednosti 260 milijuna kuna’

Ministar državne imovine je na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem iznio i podatke kako je u prošle dvije godine na području pet slavonskih županija aktivirano ukupno gotovo milijun kvadrata nekretnina u korist jedinica lokalne samouprave.

Pritom, ukupna vrijednost darovanih nekretnina na području pet slavonskih županija premašuje 200 milijuna kuna.

Na aktivaciju državne imovine putem prodaje otpada pak iznos od gotovo 50 milijuna kuna.

S druge strane, kada je riječ o zakupu državne imovine, od ukupno zatečenog 1.501 stana i 362 poslovna prostora prije dvije godine, postojala su samo četiri ugovora o zakupu, vrijedna tek 32 tisuće kuna, pri čemu je, navodi Marić, gotovo sva preostala imovina bila bespravno korištena.

Ističe da je njegovo ministarstvo ukupno, uključujući s današnjim danom, donijelo 100 odluka koje se odnose na aktiviranje državne imovine u korist lokalnih jedinica iz pet slavonskih županija, ukupne vrijednosti 260 milijuna kuna, čime je na tom području ostvarena mogućnost investicija od dvije milijarde kuna.

Usporedbe radi, na razini cijele Hrvatske je doneseno 1.300 takvih odluka vrijednih više od milijardu kuna, što donosi mogućnost investicija od minimalno sedam milijardi kuna, istaknuo je Marić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.