Z. Šeparović: utemeljit ćemo nacionalni etički sud protiv izdajnika hrvatskih interesa

Foto: Narod.hr

Predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović najavio je večeras u Splitu utemeljenje Hrvatskog nacionalnog etičkog suda koji će biti usmjeren protiv izdajnika hrvatskih nacionalnih interesa.

„Jedna skupina građana, koja vodi brigu o Hrvatskoj, odlučila je, a i ja s njima, utemeljiti Hrvatski nacionalni etički sud, koji neće iza sebe imati policiju i sud formalni, nego snagu etičkih argumenata pa ćemo reći da su ‘oni’ ti koji su radili zlo u svezi s ovom tužbom, ali i inače koji izdaju naše interese“, rekao je Šeparović prigodom predstavljanja svoje knjige „Hrvatska tužba protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) pred međunarodnim sudom pravde u Haagu“, nastale na temelju istoimene njegove tužbe tom sudu iz 1999. u vrijeme dok je bio hrvatski ministar pravosuđa .

„Prijedlozi za povlačenje ove tužbe su zločin izdaje“, smatra Šeparović, koji se nada da će hrvatskla tužba u Haagu biti prihvaćena.

Po Šeparovićevim riječima postoje mišljenja kako je „Pantovčak veća srpska ispostava nego njihova ambasada u Zagrebu“.

Govoreći o tužbi koju je podnio 1999., Šeparović je kazao da je njeno podnošenje bilo odboreno na sjednici VONS-a, da ju je podržao tadašnji predsjednik Franjo Tuđman ali joj se usprotivio Mate Granić.

„To je bio zadnji trenutak za podnošenje te tužbe jer je ubrzo došla trećesiječanjska vlast i sigurno je da ona ne bi odobrila takvu tužbu i do nje onda nikada ne bi ni došlo“, ustvrdio je Šeparović.

Rekao je kako je njegova tužba „doživjela kastraciju: ukolnjena je tužba protiv Crne Gore i maknut je dio da je Srbija izvršila iseljavanje Srba iz Hrvatske“,

„Genocid se može izvršiti i prema vlastitom narodu i u našoj tužbi, koju sam ja podnio 1999., tužili smo Srbiju da je planirano, nasilno – a dokaz je naredba Mile Martića – izvršila iseljavanje državljana Hrvatske iz tzv. Krajine u Bosnu, Srbiju i na Kosovo. To je u sadašnjoj tužbi otpalo, tako što su Ivan Šimonović i Ivo Josipović, koji su kao stručnjaci radili za Račanova vremena, uklonili taj dio“, kazao je Šeparović.

Rekao je i da je “suludo” izostavljanje dijela tužbe protiv Crne Gore jer njene snage su opljačkale Dubrovnik, a Crna Gora je “bila ‘drugo oko u glavi’“. Dodao je kako su neistinite izjave bivšega predsjednika RH Stjepana Mesića da Crna Gora i Hrvatska nisu nikada međusobno ratovale.

„Najgora varijanta je da se naša tužba odbije, ako se to dogodi to će biti zato što je izvršena izdaja jer je monstruozno da zemlja koja je podnijela tužbu, odnosno njeni čelnici, osoporavaju tužbu i kažu da ona nije neophodna”, rekao je. Drži da će “na njih onda pasti krivnja“ ako se tužba odbije.

Publicist Branimir Lukšić je rekao da po podacima Državne revizije za popis i procjenu ratne štete, navedenim u Šeparovićevoj knjizi, izravna ratna šteta u Hrvatskoj iznosi više od 37 milijardi američkih dolara te da je više od 15.000 ubijenih u Domovinskom ratu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr