Zašto je Matko Škalamera bio u istražnom zatvoru zbog svađe na parkingu, a silovatelji kod Zadra brane se sa slobode?

Foto: HGSS, Thinkstock; fotomontaža: narod.hr

Hrvatsku javnost zgrozila je činjenica da je sudac istrage osumnjičene za grupno silovanje 15-godišnje djevojčice pustio da se brane sa slobode.

Riječ je o sucu Županijskog suda u Zadru, Ivanu Markoviću, koji je petorici optuženih odredio tek mjere opreza, koji uključuju zabranu približavanja žrtvi. Svi osumnjičeni žive u istom mjestu kao i maloljetnica koju su silovali. Uz to, još dvojica počinitelja, koji su maloljetni, još nisu niti ispitani.

Danas 16-godišnju djevojčicu su, podsjetimo, sedmorica počinitelja silovala od kolovoza prošle godine do srpnja ove godine te je ucjenjivali navodnom snimkom s mobitela. Prijetili su joj da će filmove poslati njezinim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na nove odnose. Kada je ona zaprijetila policijom, doživjela je fizičko nasilje i prijetnje smrću.

“Sudac je zaključio da opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nema, i što se tiče utjecaja na svjedoke i utjecaja na žrtvu – tu je zaključio da ta opasnost postoji i tu opasnost je zamijenio s mjerama opreza. Mjere opreza se sastoje od zabrane približavanja žrtvi, zabrana bilo kakvog komuniciranja s njom i javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno” – rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković, objašnjavajući postupak suca.

> Državno odvjetništvo podnijelo žalbu protiv rješenja suca koji je osumnjičene za silovanje pustio na slobodu

Zbog puštanja počinitelja na slobodu Županijsko državno odvjetništvo uložilo je žalbu na rješenje suda Markovića.

Škalameri zbog svađe na parkingu određen istražni zatvor

I dok su silovatelji maloljetne djevojke, na užas javnosti, na slobodi, podsjećamo na slučaj Matka Škalamere, kojemu je, zbog navodnih napada po nacionalnoj osnovi, koje su očevici opovrgavali, bio odmah određen istražni zatvor.

Matko Škalamera je, naime priveden zbog sumnji da je na nacionalnoj osnovi napao povratnika Dobrivoja Arsića koji je tvrdio da je napad bio naručen, insceniran i plaćen. Riječ je o incidentu od 20. kolovoza, koji se dogodio na parkiralištu na Viškovu. Tada je ozlijeđen 70-godišnji hrvatski državljanin Arsić, pripadnih srpske nacionalne manjine, koji je medijima rekao da je pretučen i vrijeđan na nacionalnoj osnovi.

No, susjedi u Mavrima u izjavama Novom listu opovrgavali su te navode tvrdeći da je Arsić problematična osoba, a mediji su u međuvremenu izvještavali i o postojanju videosnimke incidenta koji se dogodio između Arsića i Škalamere, koja bi trebala dokazati da napada na parkingu nije bilo, nego samo rasprave između dvojice aktera.

Na snimci je, kako mediji doznaju, vidljivo da se Škalamera posvađao s Arsićem koji je svojim kombijem blokirao njegov automobil.

Međutim, na snimci se ne čuju psovke.

Video su snimili susjedi kojima je pažnju privukla galama s parkinga. Istovremeno, na snimci se navodno može čuti Arsićevu suprugu kako viče na njega i moli ga da ukloni kombi kako bi Škalamera, kojem su u automobilu bili supruga i dijete, mogao izaći s parkinga.
Jedan dio snimke je u mraku pa se na njoj ne vide navodni udarci koje je Škalamera zadao Arsiću.

No, u nastavku videa vidljivo je kako Arsić nakon navodnih udaraca sjeda u kombi u kojem zatim provodi najmanje dvije minute, dok Škalamera mirno stoji sa strane. Pred kraj snimke vidljivo je i da Arsićeva supruga prilazi Škalameri, daje mu ruku i ispričava mu se što zbog vozila njezina supruga nije mogao izaći s parkinga.

Linč protiv Škalamere poprimio je zaista ogromne razmjere da bi on na kraju ipak bio pušten na slobodu i vraćen na svoje radno mjesto.

Zašto su silovatelji pušteni na slobodu?

“Pritvor od 30 dana jer su se dvojica zakvačila oko parkinga? Što je s kaznenom prijavom protiv Arsića da će izbost čovjeka nožem zbog štanda na tržnici? Što se radi s tom kaznenom prijavom? Osim toga, Arsić kaže u prijavi da je pretučen, ali se u liječničkoj svjedodžbi navodi da se ne vide vidljive povrede. Radi se o jednom slučaju koji je politički iskorišten da bi se nadodao niski klerofašističkih napada na naše građanine Republike Hrvatske koji su Srbi”, rekao je u razgovoru za Narod.hr ugledni zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

Hrvatska javnost tada se ujedinila u osudi linča protiv Škalamere te je on na kraju ipak pušten na slobodu.

Škalameri je bio propisan istražni zatvor zbog svađe oko parkinga. Istovremeno silovateljima djevojčice u okolici Zadra nije propisan zatvor već se i dalje nalaze na slobodi. Sve to usprkos opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponovnog počinjenja kaznenog djela, dok je žrtva u strahu od izlaska na ulicu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr