Čeka se Hrvatska: Tko je sve osigurao plasman na Europsko prvenstvo…?

Foto: fah

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo polako se približavaju svome kraju, hrvatska reprezentacija u nekoliko je navrata bila vrlo blizu osiguranju plasmana na Euro 2020., no, spletom nesretnih i nespretnih okolnosti to nije prošlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bakuu protiv Azerbajdžana umor i podcjenjivanje protivnika Vatrenima su odnijeli pobjedu, nešto slično, ali ne i isto, dogodilo se i protiv Walesa prije nekoliko dana. Naime, Vatreni su kod daleko ozbiljnijeg protivnika nego što je to Azerbajdžan propustili pobjedu u Cardiffu. Hrvatska će svoj plasman na Europsko prvenstvo morati pričekati do 16. studenoga kada vjerojatno na Maksimir dolaze Slovaci. I bod je izabranicima Zlatka Dalića dovoljan za prolaz skupine s prvog mjesta i plasman na još jedno veliko natjecanje.

I dok se čekaju svjetski doprvaci neke su reprezentacije već osigurale plasman na Europsko prvenstvo.

Prvi su svoj posao obavili Talijani i Belgijanci, koji su na dominantan način osigurale plasman na Europsko prvenstvo. Naime, Italija je projurila skupinom J ostvarivši čak osam pobjeda iz isto toliko utakmica, a svoju rekordnu žetvu bodova mogu i popraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupini I bitku za prvo mjesto vodile su Rusija i već spomenuta Belgija, obje su reprezentacije osigurale plasman na Europsko prvenstvo. Pitanje je tko će s koje pozicije, a Belgija u ovom trenutku ima tri boda više od Rusije. Odgovor tko će s prve pozicije na Euro odlučit će međusobni susret u 9. kolu. Obje su reprezentacije s obzirom na ogroman broj bodova osigurale status nositelja za grupnu fazu Europskog prvenstva.

Turska i Francuska u skupini H na korak su do plasmana na Europsko prvenstvo. Eventualno im planove može poremetiti Island koji zaostaje četiri boda dva kola prije kraja. Podsjetimo, Turska u idućem kolu igra protiv Islanda i definitivna odluka će pasti u tom susretu. Spomenimo kako je u skupini G Poljska već osigurala plasman na Europsko prvenstvo. Vrlo blizu u istoj skupini je i Austrija. Posve očekivano u osmom kolu plasman na Europsko prvenstvo su osigurali Španjolci, za drugo se mjesto bore Rumunji i Šveđani, Švedska trenutno ima bod više od Rumunjske.

U skupini D vlada velika neizvjesnost. Naime, tri momčadi unutar su jednog boda, a trenutno Irska s utakmicom više ima 12 bodova, dok je iza njih Danska s istim brojem bodova kao i Švicarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje u skupini C očekivano dominiraju Nizozemci i Nijemci, koji dijele prvo mjesto s 15 bodova, na trećem mjestu je s tri boda manje Sjeverna Irska. U sljedećem kolu Nizozemska igra protiv Sjeverne Irske i u slučaju pobjede osigurat će Europsko prvenstvo i to ne samo sebi već i Nijemcima.

Gužva vlada u skupini B, naime, Ukrajina je pomalo neočekivano dominantno protutnjala grupom i osigurala Europsko prvenstvo. Za drugo se mjesto bore Portugalci i Srbi. Naime, Portugal i Srbija bore se za drugo mjesto, Portugal ima 11 bodova, Srbija bod manje. Puno bliže plasmanu na Euro su Portugalci koji imaju pred sobom dvije utakmice, protivnici su im Litva i Luksemburg. S dvije pobjede stvar je gotova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.