Šutnja kod Stankovića: Zataškava li se na ovaj način seksualno uznemiravanje na FFZG?

Foto: Snimka zaslona

Prošle nedjelje u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” voditelja Aleksandra Stankovića gostovao je profesor s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG), Ivo Goldstein. U tom gostovanju govorilo se o raznim temama, pa i o rektoru Sveučilišta u Zagrebu.

> Goldstein: ‘Tito nije bio jugonacionalist, a Tuđman je uspostavio klijentelizam u Hrvatskoj’

> Hasanbegović: Zašto znamo za prof. Roksandića, a ne znamo imena ostalih prijavljenih za uznemiravanje?

Međutim, Stanković je u emisiji propustio profesora Goldsteina pitati o temi koja iznimno zanima hrvatsku javnost – o stanju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, vezano uz brojne prijave za seksualno uznemiravanje, i to upravo na Odsjeku za povijest. Kako smo pisali, za uznemiravanje se sumnjiči niz profesora, ali u medijima je izašlo ime samo jednog profesora osumnjičenog za seksualno uznemiravanje.

Podsjetimo, više od 60 zagrebačkih studenata, većinom studentica, prijavilo je svoje profesore za seksualno uznemiravanje, a sveukupno je do sredine veljače stiglo 29 prijava na dramskoj, 15 prijava likovnoj akademiji, 12 prijava jednog profesora na Veterinarskom fakultetu te 7 prijava na Filozofskom fakultetu.

> Peternel: Hoće li se objaviti imena dvojice profesora FFZG-a koji su uznemiravali studentice?

> Selak Raspudić o uznemiravanju na FFZG: Javna je tajna da postoje još dva profesora

Identitet jednog profesora s Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu javno je objavljen, no identitet ostalih osumnjičenih je nepoznat. Iako se zna tko su drugi osumnjičeni, o njima se govorilo čak i u Hrvatskom saboru pa je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić, inače izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu istaknula da se ime i prezime jednog profesora s Odsjeka za povijest, dok je s druge strane javna tajna da postoje još dva profesora s istog odsjeka za povijest čija imena nitko ne želi spomenuti.

Tako je tema seksualnog uznemiravanja nažalost dobila i političku dimenziju budući da se pojavila sumnja objavljuju li se imena osumnjičenih ovisno o tome mogu li se instrumentalizirati.

Konkretno, u Saboru su organizirane zajedničke sjednice Odbora za ravnopravnost spolova, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu seksualnog zlostavljanja i zaštite od njega, a Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, kazao je da je ta “rasprava instrumentalizacija u svrhu obračuna u akademskoj zajednici”.

Portal Narod.hr je o toj temi pokušao dobiti komentar nekih od profesora s Odsjeka za povijest, među njima i od prof. Goldsteina, no nitko nije bio raspoložen za komentar.

> Stanković objavio vulgaran status zbog spominjanja njegove plaće, Vidović Krišto poručila: ‘Zabrinjavajuća je razina primitivizma koju koristi novinar javne televizije’

Voditelju i uredniku emisije Nedjeljom u dva Aleksandru Stankoviću te se informacije nisu učinile važnim, te je propustio aktualizirati vruću temu seksualnog uznemiravanja u razgovoru s profesorom i bivšim veleposlanikom u HRT-ovom studiju, ali mu je zato iz nekog razloga bilo važno verbalno i vulgarno napasti saborsku zastupnicu i bivšu kolegicu Karolinu Vidović Krišto s kojom je ušao u sukob oko toga kolika mu je plaća i je li ili nije bio “maneken Nadana Vidoševića”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr