Željka Markić: Obvezan građanski odgoj – kao povratak u lijevi totalitarizam

Foto: Petar Jurčević

“Djecu Obersnel želi u budućnosti na izborima. Nakon što im se objasni – koja je partija jedina prava.”, upozorila je dr. Željka Markić predsjednica Udruge “U ime obitelji” komentirajući ideološku indoktrinaciju u obliku građanskog odgoja koja se provodi u Rijeci.

Komentar Željke Markić prenosimo u cijelosti:

“Radikalne lijevo-liberalne udruge bliske Sorosu i financirane iz proračuna Republike Hrvatske žele satnicu hrvatskih učenika opteretiti sa još jednim obaveznim predmetom – građanskim odgojem. Udruge koje na sve moguće načine, surađujući s političkim strankama sprječavaju angažiranje odraslih s čijim se stavovima na slažu u civilnom društvu i guše javnu raspravu o svakom važnom pitanju – žele raspravljati i poticati na angažman – našu djecu.

Odrasle nastoje ušutkati, a s djecom žele raspravljati.

Takav, potpuni iščašen građanski odgoj kao obavezan predmet- želi uvesti u škole i gradonačelnik Rijeke Obersnel.

On je odrasle već riješio – izlaznost na lokalne izbore u Rijeci je nakon 70 godina komunista i SDP-a najniža u Hrvatskoj – oko 25 %.

To znači da je Obersnelova vlast uspjela 3 od 4 birača “potaknuti” da uopće ne glasaju.

A sad slijedi demokracija za djecu. Od petog razreda. Dok je za njihove roditelje bolje da ostanu doma i ne glasaju – djecu Obersnel želi u budućnosti na izborima. Nakon što im se objasni – koja je partija jedina prava.

P.S. Da ne bi bilo zabune – zalažem se za građanski odgoj – kao međupredmetni sadržaj – koji neće dodatno opteretiti djecu. Prirodno je da svi mi koji smo sudjelovali u organizaciji prvog građanskog referenduma – najdemokratskijeg načina odlučivanja građana – želimo da naša djeca dodatno prošire prostor demokracije u Hrvatskoj – slobodni od nametanja svake ideologije.”> U Rijeci odaziv 27,72 posto, najmanji od svih gradova u Hrvatskoj: U drugi krug po anketama idu Obersnel i Burić

> GOOD inicijativa traži razrješenje ministra Barišića i Dijane Vican, a U ime obitelji im je ‘marginalna skupina koja utječe na kurikulnu reformu’

Podsjetimo, u veljači je Vojko Obersnel pred školskim ravnateljima kritizirao izostanak građanskog odgoja u školama, a oni su ga nakon te izjave – izviždali.

> Bernardić iz grada koji nestaje: Možemo biti ponosni na Rijeku

Pravi žamor negodovanja u dvorani opatijskog hotela Royal izazvao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kritikom da već 27 godina, otkako je Hrvatska samostalna, u obrazovni sustav nije uveden građanski odgoj. To je, prema njegovim riječima, rezultiralo nedostatkom suosjećanja i tolerancije među mladima, njihovim stavom da je materijalno važnije od duhovnog, te da je vjeroispovijest ono što čini glavno obilježje ljudi, a ne njihova osobnost.

Tada je ispraćen sa zviždukom iz redova petstotinjak sudionika državnog stručnog skupa ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova koji se u organizaciji Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje tada održavao u Opatiji, navodi Novi list.

Grad Rijeka je kao osnivač osnovnoškolskih ustanova odlučio uvesti građanski odgoj i obrazovanje kao zaseban predmet za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole.

> (FOTO) GOOD inicijativa, koju financira Soros, zastupnicima dijelila “šalabahtere” i pozvala na smjenu Barišića

Za potrebe provođenja izvannastavne aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja u riječkim osnovnim školama izrađen je priručnik „Učenik građanin“.

Program izvannastavne aktivnosti i pripadajući priručnik izradio je četveročlani tim:

Gordana Frol, profesorica povijesti i zemljopisa u OŠ Vežica, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za demokratsko građanstvo, voditeljica „Projekta građanin”, sudionica u razvoju kurikuluma GOO-a i autorica radova na temu demokracije i građanskog odgoja te organizatorica Županijske smotre iz GOO-a,
– dr. se. Vesna Kovač, izvanredna profesorica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci gdje se primarno bavi obrazovnom politikom i menadžmentom te didaktikom. Voditeljica je sveučilišnog poslijediplomskog doktorskoga studija pedagogije te Centra za obrazovanje nastavnika i Katedre za didaktiku. Sudjeluje u radu Ekspertne radne skupine za provođenje 5. cilja Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije – unapređivanje kvalitete rukovođenja u odgojna-obrazovnim ustanovama. Članica je i jedna od osnivačica Udruge za razvoj visokoga školstva „Universitas”,
– mr. se. Orjana Marušić Štimac, stručna suradnica u OŠ Nikola Tesla, psihologinja koja se desetljećima bavi djecom, mladima i onima koji ih odgajaju i obrazuju. Sudionica brojnih stručnih skupova na temu demokracije, građanstva i civilnog društva, predavačica i autorica stručnih i znanstvenih radova, autorica i voditeljica projekata s temom razvoja i promicanja demokracije igrađanskog odgoja,
Mirela Pašić, magistra pedagogije, predstavnica udruge Delta, članice GOOD inicijative, s bogatim iskustvom u volonterskom radu s mladima te treninzima i edukacijama vezanih uz promicanje i zagovaranje tema iz područja GOO-a, volonterka u udruzi SOS telefon Grad Rijeka gdje pruža podršku osobama žrtvama nasilja, navodi mojarijeka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr