Žuti kvadrat: Vozači i prometni stručnjaci podijeljeni oko njegovog uvođenja

Foto: Snimka zaslona

Grad Zagreb Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture uputio je prijedlog za odobrenje nove signalizacije na prometnim križanjima, takozvane žute kvadrate. Dok jedni misle da bi ubrzala protočnost prometa, drugi ideju smatraju promašajem, javlja HRT. Kako u Zagrebu na dvije lokacije već postoje slične oznake, a u zakonu ih nema, stručnjaci se pitaju – jesu li zakonito postavljene?

Ako ste vozilom ušli u žuti kvadrat u raskrižju, a iza vas je u međuvremenu zeleno svjetlo postalo crveno, onemogućili ste prolazak ostalim vozačima i bit ćete kažnjeni. Sve će zabilježiti kamera, a kaznu će ispisati prometni redar. Tako novu regulaciju prometa vide u gradu Zagrebu. Cilj je da se u vršnim satima na križanjima poboljša protočnost vozila kako bi se stvarale što manje gužve.

No zaustavljanje prometa na raskrižju već je kažnjivo prema zakonu, ali se vozači uglavnom ne kažnjavaju. Prometni stručnjak Željko Marušić zato tvrdi da je žuti kvadrat nepotreban eksperiment. “Izazvat će dodatne gužve jer će se mnogi bojati ući u to raskrižje kroz zeleno svjetlo premda mogu proći. To će stvoriti gužve. Drugo, oni koji uđu, morat će se vraćati u rikverc”, kaže. Sporne su mu i dvije već označene lokacije u Zagrebu.

Hoće li žuti kvadrati u zakon, odlučit će Ministarstvo prometa. “Prijedlog Pravilnika tek se izrađuje, a nakon izrade prijedlog Pravilnika bit će upućen u postupak javnog savjetovanja tijekom kojeg će biti moguće dostavljati prijedloge i mišljenja na prijedlog Pravilnika”, objašnjavaju.

Zagrepčani o žutoj signalizaciji na križanjima: Iskreno, pojma nemam čemu točno služi

– Neko je vrijeme tu, ali iskreno, pojma nemam čemu točno služi – priznao je za Večernji list prelazeći preko žutog kvadrata u Rešetarovoj, Marko iz Španskog.

Iako Zagreb žute površine na križanjima tek treba dobiti, na nekim su mjestima u gradu one već odavno iscrtane i uglavnom ničemu ne služe, kažu stanovnici na zapadu grada, ali i na Sveticama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt