Odgovor dr. Lauca HUBOL-u – Indikativna je ogromna razlika preminulih od COVID-a u KB Dubrava i Infektivnoj klinici

Gordan Lauc
Foto: snimka zaslona

Član Vladinog znanstvenog savjeta dr. Gordan Lauc napisao je odgovor kao reakciju na objavu HUBOL-a na svom Facebooku:

Objavu dr. Lauca prenosimo u cijelosti:

“Dragi HUBOL – Hrvatska udruga bolničkih liječnika,

Kako vidim da pratite moje postove, bio bih vam zahvalan za komentar (pojedinačne komentare iz prve ruke, ili usuglašeni komentar vašeg upravnog odbora) na moju interpretaciju podataka koje ću sutra iznijeti na Znanstvenom savjetu.
Hrvatska ima pet velikih PRIC-ova (primarnih respiracijskih centara). Od toga su dva u Zagrebu: Infektivna klinika Fran Mihaljević i KBD. U infektivnoj je hospitalizirano 2,901 pacijenata s COVID-19, od kojih je preminulo 308 pacijenata (10,6%). U KBD je bilo hospitalizirano 6,121 pacijenata sa COVID-19, od kojih su preminula 2,045 pacijenta (33,4%).
Moje tumačenje je da su u KBD hospitalizirani brojni pacijenti koji su zapravo imali neki drugi primarni zdravstveni problem, a također su bili pozitivni i na SARS-CoV-2, dok su u Infektivnu uglavnom išli oni kojima je COVID-19 bio primarno oboljenje.
Posljedično, velik dio onih koji su umrli u KBD zapravo nisu umrli od COVID-19, nego od nečeg drugog.
Zapravo ne vidim drugo objašnjenje, no zaključiti da je u Zagrebu najmanje polovina, a možda i više smrti koje vodimo pod COVID-19 zapravo imala neki drugi uzrok. Kako je najveći broj smrti bio u periodu kada KBD nije bila pod visokim opterećenjem, a Infektivna je zapravo stalno bila više relativno opterećena od KBD, to nije vjerojatno objašnjenje za razliku u smrtnosti. Ideju da su vaše kolege u KBD nekompetentne i da nisu znale liječiti pacijente ne želim niti razmotriti kao opciju.
Čak i da je samo pola od službeno registriranih smrti bilo uzrokovano sa SARS-CoV-2 virusom, to je opet više od 4,000 ljudi tako da niti na koji način ne pokušavam relativizirati opasnost ovog virusa. No mislim da je jako važno da objektivno evaluiramo sve što se dogodilo tijekom pandemije, pa bih doista cijenio (argumentirana) alternativna objašnjenja o kojima bismo onda mogli sutra raspravljati na Znanstvenom savjetu.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Facebook