Sladorana u Županji hitno pokreće proizvodnju medicinskog alkohola

Foto: sladorana.hr

Vlasnik Željko Zadro prvo je krenuo pronaći u Županji umirovljenike koji su do prije 3 godine radili na toj proizvodnji, kada su strojevi zaustavljeni zbog jeftinijeg uvoza.

Zbog pandemije koronavirusa mnogi su medicinski proizvodi postali zlata vrijedni i nedostupni zemljama koje nisu samodostatne u proizvodnji kako zaštitne opreme, lijekova, pa i medicinskog alkohola bez kojega nema dezinfekcije. Uvoz ne funkcionira, jer su mnoge zemlje zabranile izvoz ovih novih “strateških” važnih proizvoda. No, na sreću, šećerana (Sladorana) u Županji sačuvala je stare strojeve za proizvodnju čistog etilnog alkohola.

> Narod.hr pisao o Jakovininoj korupciji sa šećeranama još dok je bio na vlasti!

> Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede koji je išao iz afere u aferu

> Nema kraja nabrajanju: Sve afere ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine

Iz melase, nusproizvoda u proizvodnji šećera iz šećerne repe, već neko vrijeme se u Hrvatskoj ne proizvodi rafinirani etilni alkohol. Kao i u slučaju mnogih drugih proizvoda, domaće je istisnuo onaj jeftiniji iz uvoza. Međutim, kriza s epidemijom koronavirusa promijenila je štošta u svijetu, pa su tako i gotovo sve zemlje obustavile prodaju izvan svojih granica svih najneophodnijih proizvoda za potrebe zdravstva i zaštite, a na tom se popisu našao i čisti alkohol, piše Večernji list.

Svi su proizvođači od Njemačke, Austrije do Mađarske i Bugarske iz kojih smo se snabdijevali, svoje količine i kapacitete stavili u funkciju osiguravanja potreba svojih država, pa se sada, kada su potrošene zalihe, a dobavljači teško uspijevaju doći do novih količina, krenulo i u Hrvatskoj u potragu za domaćim proizvođačima etilnog alkohola. Nekad je ta proizvodnja postojala u županjskoj Sladorani, koja, kako nam je potvrdio Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira, u čijem je sastavu ta tvornica šećera, ponovno pokreće proizvodnju čistog alkohola.

“Već tri godine u Sladorani se ne odvija proizvodnja alkohola, pa je prvi zadatak bio pronaći u Županji ljude koji su nekad radili na toj proizvodnji, od kojih su neki u međuvremenu otišli u mirovinu”, priča Zadro za Večernji list.

Sada su, dodaje, u tijeku nužni radovi na pripremi strojeva za početak rada, na pogonu se provodi remont i čišćenje. Drugi problem bio je brzo nabaviti dovoljne količine kvasca, koji je nužan za pokretanje alkoholnog vrenja iz šećerne melase. Proteklih dana kontaktirali su proizvođače i konačno u okolici Zagreba pronašli partnera i potrebni kvasac.

Slijedi ishođenje potrebnih dozvola za osiguranje kretanja i transporta iz jednog kraja Hrvatske u drugi, a Zadro očekuje da će se sustav staviti u funkciju i pokrenuti proizvodnju već u srijedu, te da će, bude li sve prema planu, prve količine alkohola za dostavu biti spremne u četvrtak.

Koliko će alkohola proizvoditi, u ovom trenutku Zadro ne može procijeniti. Nekada je, prema dostupnim informacijama, iz županjskih pogona izlazilo oko 25 tisuća litara alkohola dnevno. No, u svakom slučaju će se, kaže Zadro, raditi punim pogonom i maksimalno, jer su svi svjesni da će potrebe u idućim tjednima i mjesecima biti velike.

“Potrebnih sirovina imamo i sve snage sada će se u Sladorani usmjeriti na proizvodnju alkohola”, dodaje Zadro.

S upitima o mogućnosti pokretanja proizvodnje Sladorani su, inače, upiti počeli stizati odmah s početkom krize, prije desetak dana, a javili su se svi, od kriznog stožera, bolnica i ljekarni, do proizvođača sredstava za dezinfekciju. Potražnja je, kaže Zadro, doista velika, a prioritet će biti opskrba bolnica. Već su utvrđene njihove pojedinačne potrebe, a kako potvrđuje Zadro, njima će potrebni alkohol Viro – donirati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr