Site icon narod.hr

1. ožujka sveti Albin – borac za prava robova i čovječnog postupanja prema zatvorenicima

Foto: snimka zaslona

Protivio se nečovječnom postupanju prema zatvorenicima i zalagao se za otkup robova koje su oteli pirati na rijeci Loire. Uz to se protivio incestuoznim (rodbinskim) ženidbama među plemićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Albin je rođen 469. Vannesu, u Bretaniji u plemićkoj obitelji. Postao je monah, a 504. g. opat samostana u Tincillacu koji je kasnije nazvan po njemu (Saint-Aubin). Svoju opatiju je vodio mudro i sveto gotovo četvrt stoljeća. Protiv njegove volje, narod ga je oko 529. g. izabrao za biskupa u Angersu, gradu u zapadnoj Francuskoj, 300 km jugozapadno od Pariza. Kao biskup imao je osjećaj za siromahe, udovice i djecu bez roditelja. Protivio se nečovječnom postupanju prema zatvorenicima i zalagao se za otkup robova koje su oteli pirati na rijeci Loire. Uz to se protivio incestuoznim (rodbinskim) ženidbama među plemićima. Sudjelovao je na pokrajinskom saboru u Orleansu, 538. i 541. g. Dolazio je u sukob s nekim biskupima zbog svojih stajališta, a plemići su mu prijetili smrću. Moralnu pomoć davao mu je sv. Cezarije. Zalagao se u širenju Radosne vijesti narodima koji nisu čuli za Krista.

Umro je 1. ožujka 550. u Angersu gdje je i pokopan u crkvi sv. Petra. Već 556. godine podignuta mu je opatija prozvana po njemu gdje su preneseni njegovi posmrtni ostaci.  Iz djela sv. Grgura Turonskoga, crkvenog povjesničara, saznajemo da je u njegovo doba, tj. u VI. stoljeću, štovanje sv. Albina bilo jako rašireno. Štovanje sv. Albina proširilo se iz Francuske u Njemačku, Englesku, pa čak i Poljsku. U srednjem vijeku bio je jedan od poznatijih svetaca.

Pripisuju mu se mnogobrojna čudesa. Zazivale su ga osobe izložene piratskim napadima. Zaštitnik je mnogih gradova, župa i crkava. Na njegov spomendan imendan slave Albine, Albini, Zorice, Zorke, Zorani i Zorislavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version