Site icon narod.hr

1 . veljače 2004. Meka – smrt brojnih hodočasnika u stampedu

Foto: fah

Na današnji dan 1. veljače 2004. dogodila se velika tragedija u najpoznatijem muslimanskom svetištu Meki, točnije u svetištu Mini u blizini toga grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stampedu i gužvi koji je nastao smrt je snašla 251 hodočasnika.

Takve i slične tragedije dogodile su se više puta u povijesti, a u najnovije doba najveća je bila 1990. kada je poginulo 1429 ljudi od gušenja u tunelu.

Odlazak na hadž jedan je od pet stupova vjere u islama koji vjernici trebaju pohoditi makar jednom u životu. Hadž je riječ arapskog porijekla i označava hodočašće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos brojnim mjerama koje trebaju jamčiti sigrnost i ponavljanje tragedija poput izbjegavanja ljudskih stampeda, nesreće u Meki se događaju vrlo često. Tako je prošle 2015. na blagdan Kurban Bajrama došlo do pogibije velikog broja hodočasnika prilikom obrednog rituala kamenovanja Sotone – remj al-džemerat. Taj se obred obavlja prvi dan Kurban Bajrama, a u nastalom stampedu poginulo je 717 ljudi, dok je 805 ozlijeđeno.

Godine 1994. u stampedu za vrijeme istog obreda živote je izgubilo 270 hodočasnika, a 1998. na mostu Jamarat na smrt je pregaženo 118 vjernika.

Godine 2001. opet za vrijeme obreda kamenovanja poginulo je 35 vjernika, a  2003. živote je izgubilo 14 hodočasnika. Iz istog razloga 2004. poginulo je 250 vjernika, a dvije godine kasnije 364.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri velika požara bile su uzrok tragičnih smrti tijekom novije povijesti hodočašća u Meku.

Prvi je bio 1975. Nakon eksplozije plina i nastajanja požara prilikom čega pogiba 200 ljudi. U požaru 1997. Živote gubi 343 hodočasnika, a 2011. Izgorio je autobus pun ljudi.

Usprkos naporima saudijskih vlasti i mnogobrojnim spasilačkim ekipama, stotinama ambulantnih kola i liječničkih timova, velike nesreće i tragedije učestale su posljednjih godina u najvećem muslimanskom svetištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version