Site icon narod.hr

11. rujna 1792. – ukraden najslavniji dijamant na svijetu

Vigée-Lebrun/ wikipedia

Znameniti plavi dijamant ukraden je na današnji dan 1792. od francuskog kralja Luja XVI. i kraljice Marije Antoanete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1792. ukraden je od francuskog kralja Luja XVI. i kraljice Marije Antoanete najslavniji dijamant na svijetu. To je, dakako, znameniti plavi dijamant koji se danas naziva “Hope”, a u to je doba bio poznat pod nazivom “Le bleu de France” (francuski plavi). Taj se dijamant danas nalazi u slavnom washingtonskom muzeju Smithsonian i godišnje ga posjeti toliko ljudi da je to najposjećeniji objekt u svim svjetskim muzejima nakon Mona Lise u Louvreu. Po uzoru na taj dijamant izmišljeno je “Srce oceana” (Heart of the Ocean), poznati plavi dijamant iz filmskog hita Titanic.

Dijamant “Hope” imao je iznimno zanimljivu povijest i neki ga smatraju ukletim jer je često mijenjao vlasnike koji su umirali nasilnom smrću ili su imali kakvu drugu nesreću. Iskopan je u Indiji, a s vremenom je došao u vlasništvo francuskog kraljevskog dvora. Kralj Luj XVI. nosio ga je oko vrata kao dio privjeska slavnog Reda zlatnog runa. Poznata je nesretna sudbina tog kralja kojeg je Francuska revolucija skinula s prijestolja, a kasnije i smaknula. Na današnji dan, dok je kralj još bio zatvoren od strane revolucionara, grupa razbojnika provalila je u pariški Garde-Meuble i ukrala francuske kraljevske dragulje, s njima i navedeni Lujev privjesak Reda zlatnog runa s plavim dijamantom.

Nakon krađe, dijamant je na razmjerno dugo vrijeme nestao sa svjetske pozornice. Pojavio se ponovno tek u sljedećem stoljeću i to u Londonu. Tamo ga je kupio bogati londonski bankar Thomas Hope, po kome danas dijamant i ima naziv “Hope”. Nakon niza promjena vlasnika, od kojih su neki imali tragičnu sudbinu, dragulj je 1949. završio u rukama newyorškog trgovca dijamantima Harryja Winstona. On je darovao kamen muzeju Smithsonian, ne zato što se bojao prokletstva vezanog za njega, nego zato što je htio da taj muzej dobije primjerenu zbirku dragulja koje će široka publika moći razgledati. Plavi dijamant se i danas može vidjeti u tom muzeju u američkom glavnom gradu Washingtonu, kao jedna od njegovih glavnih atrakcija. Dijamant “Hope” ima 45.52 karata, dakle težak je samo 9.10 grama. Navodno je osiguran na 250 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version