Site icon narod.hr

13. rujna 1991. Milan Aksentijević – kako su hrvatski specijalci uhitili generala JNA koji je razmijenjen za Antuna Kikaša?

Foto: snimka zaslona

U tijeku uvoda u najžešći rat u Hrvatskoj, dana 13. rujna 1991., general JNA Milan Aksentijević je zarobljen sa skupinom oficira JNA kod Karlovca. Pripadnici ATJ Lučko su taj dan na prostorima Slunjskih brda iz pješačkog naoružanja oštetili helikopter JNA koji je prevozio generala Aksentijevića i oficire JNA. Helikopter se prisilno spustio kod Tušilovića, a general Aksentijević je kasnije zarobljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Aksentijević je u zatvoru Remetinec proveo sedamdesetak dana, te je poslije bio razmijenjen za Antona Kikaša, hrvatskog domoljuba iz Kanadi koji je prije toga sa Boeingom 707  Uganda airlinesa donio 19 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja za ZNG na zagrebački aerodrom Pleso gdje je potom bio uhapšen od KOS-a i JNA.

Kasnije je Antun Kikaš imao prilike upoznati hrvatske specijalce iz ATJ Lučko koji su uhapsili Aksentijevića što je Kikašu donijelo slobodu iz zatvora u Srbiji.

Ekskluzivno za Radio Slavoniju, u Slavonskom Brodu, gospodin Vlado Marić, sudionik akcije,  je ispričao kako se to dogodilo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Istina je, imao sam sreću da sam sudjelovao u zarobljavanju generala Aksentijevića, što je na kraju dovelo i do bržeg oslobađanja gospodina Kikaša iz beogradskog zatvora. Kao pripadnici ATJ Lučko, mi nikad nismo smjeli govoriti o sebi i akcijama u kojima smo sudjelovali. No, s ovim vremenskim odmakom i u ovoj posebnoj prigodi, mogu za Radio Slavoniju ekskluzivno reći kako se to dogodilo”, rekao je Vlado Marić.

“Helikopter generala Aksentijevića je prizemljen na području Slunjskih brda od strane naših snaga. On je prebačen u džip i krenuo je preko Karlovca prema Lučkom, pratila su ga dva transportera, vojnici, podoficiri i oficiri JNA. Mi smo putem radio veze dobili informaciju da jedna vojna kolona ide pored naše baze u Lučkom i nismo htjeli dozvoliti da tek tako prođu pored nas. To nam je bilo ispod časti, da neprijateljska kolona prolazi pored nas. Zaustavili smo ih u suradnji s prometnom policijom, a da nismo ni znali tko je u džipu. Primjetili smo visoko pozicioniranog oficira koji je bio drzak, rekao je – Kakvo je to ponašanje? Ja sam general Aksentijević. Što vi tražite ovdje?- Možete misliti koliko smo bili sretni, jer smo došli u priliku zarobiti jednog visokog oficira JNA, to je bio drugi general koji je zarobljen u Domovinskom ratu (prvi je bio Krstevski koji je zarobljen kod Gospića). I moram s ponosom podsjetiti da neprijatelji u ratu nikad nisu zarobili nijednog našeg generala. Javili smo nadređenima koga smo zarobili, on je odvezen u Remetinac i poslije je razmijenjen za gospodina Kikaša.”, prisjetio se Marić.

Anton Kikaš je u nevjerici slušao ovu priču Vlade Marića i rekao: “Slušajući izlaganje mog dragog novog prijatelja Vlade Marića, ostaje čovjek bez riječi i teško je sve to pojmiti, jer danas sam u Slavonskom Brodu dobio tri poklona. Jedan je od Udruge veterana vojne policije, jednu zahvalnicu, drugi je od gospođe Marije Kirin koja mi je pisala pisma prije dvadeset pet godina i koja sam tek prije godinu dana uspio dobiti iz vojnog arhiva u Beogradu. Spoznaja da je živa i da je u 91. godini došla na promociju filma, da sam upoznao ženu koja mi je pisala pisma i slala cvijeće, to je takav divan poklon, nevjerojatno je da su je uspjeli pronaći u staračkom domu. Mislio sam da je nikad neću upoznati jer ona tada nije potpisivala pisma prezimenom”, ispričao je Kikaš i i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I onda treći poklon, od pripadnika ATJ Lučko, gdje sam evo upoznao Vladu Marića, čovjeka koji mi je ispričao autentičnu priču, jer je on bio sudionik uhićenja generala Aksentijevića. Upoznati čovjeka koji mi je pomogao da ugledam opet svjetlost dana, nakon tri mjeseca u zatvoru, u toj razmjeni za generala, je za mene neprocjenjiv poklon.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version