Site icon narod.hr

15. veljače Blaženi praški mučenici – protestanti masakrirali 14 franjevaca i bacili im tijela kroz prozor na ulicu

Foto: www.zupajastrebarsko.hr

Bili su među njima četiri Čeha, četiri Talijana, tri Nijemca, te po jedan Francuz, Španjolac i Nizozemac. Željeli su pokazati da je suživot protestanata i katolika itekako moguć. Nekim je protestantima to smetalo i širili su mržnju prema katoličkoj habsburškoj dinastiji i Katoličkoj Crkvi, a katolički svećenici, redovnici, redovnice i vjernici živjeli su u strahu i stalnoj životnoj opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četrnaestorica blaženih franjevačkih mučenika, dali su svoj život za Krista Gospodina u Pragu 15. veljače 1611. Franjevci reda Manje braće (OFM) u Prag su došli 1604. i nastanili se u samostanu pored crkve Gospe Snježne u praškom Novom Gradu. Došli su u Prag iz različitih zemalja zapadne Europe i u tada pretežno protestantskom gradu služili su kao svijetli primjer kršćanskog života. Bili su pravo franjevačko međunarodno bratstvo, vrsni duhovnici i propovjednici, a unatoč različitim nacionalnostima živjeli su uzornim redovničkim životom.

Bili su među njima četiri Čeha, četiri Talijana, tri Nijemca, te po jedan Francuz, Španjolac i Nizozemac. Željeli su pokazati da je suživot protestanata i katolika itekako moguć. Nekim je protestantima to smetalo i širili su mržnju prema katoličkoj habsburškoj dinastiji i Katoličkoj Crkvi, a katolički svećenici, redovnici, redovnice i vjernici živjeli su u strahu i stalnoj životnoj opasnosti. Mnoge katoličke crkve i samostani u Pragu često su bili na meti napada i pljački.

Na pokladni utorak, 15. veljače 1611., samostan je napalo oko 700 naoružanih osoba. Vrata crkve i samostana bila su zatvorena. Kad su zlotvori provalili, najprije su upali u crkvu, gdje su ubili dvojicu svećenika. Jedan od njih, Juan Martínez, Španjolac, sakristan, želio je sakriti Presveti Oltarski Sakrament na sigurno mjesto, ali mu je odsječena desna ruka i odrubljena glava. Tadašnji samostanski vikar Bedřich Bachstein, Čeh, pokušao je spasiti šestoricu mlađe braće i pošao s njima na tavan samostana da se ondje sakriju. Nasilnici su i njih pronašli, sve ih ubili i njihova tijela bacili s krova crkve na pločnik. Trojicu redovnika pronašli su u zvoniku crkve i sa zvonika ih bacili u dvorište samostana. Samostan je opustošen, oduzeti su liturgijski predmeti, dokumenti uništeni, a oskvrnut je i grob jednoga preminulog fratra. Gvardijan samostana, fra Jiljí Smout, Belgijanac iz Mechelena, bio je odsutan pa je jedini on izbjegao pokolj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova su tijela pokopana nakon četiri dana u klaustru samostana, a poslije u kapelici samostanske crkve, gdje i danas počivaju. Blaženima ih je 2012. proglasio papa Benedikt XVI., a svečani obred beatifikacije održan je 13. listopada 2012. u katedrali svetog Vida u Pragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version