Site icon narod.hr

2. prosinca 1930. rođen Vlatko Pavletić – prvi ministar kulture i hrvatski uznik komunizma

Foto: HRT

Vlatko Pavletić rođen je 2. prosinca 1930 u Zagrebu gdje je i umro 2007.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilišni profesor, teoretičar književnosti, esejist i kritičar, političar; od 1990. godine i prvih višestranačkih izbora ministar prosvjete, kulture, tehničke kulture i športa; od 1992. godine član Zastupničkog doma Sabora RH, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i u isto vrijeme: potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; od 1995. do 1999. predsjednik Hrvatskoga državnog sabora, zatim dva mjeseca privremeni predsjednik Republike Hrvatske, a od 2000. godine potpredsjednik Hrvatskoga sabora. Od 2004. u mirovini.

Godine 1972. , kao intelektualac „proljećar“, uhićen je sa skupinom dužnosnika Matice hrvatske (Tuđman, Đodan,Veselica, Gotovac i dr.) i zatim osuđen na godinu i pol strogog zatvora zbog “pokušaja rušenja i promjene državnog uređenja”. Kao spomen na taj zloguki dan osnovao je s kolegama, suborcima, utamničenicima udrugu “11. siječnja 1972.” čiji je prvi predsjednik izabran na četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version