Site icon narod.hr

22. kolovoza 2014. umro John Miskovich – tko je veliki znanstvenik hrvatskog podrijetla?

John Miskovich

Foto: mining-technology.com

Na današnji dan 22. kolovoza 2014. u 96. godini života umro je John Miskovich, veliki američki znanstvenik hrvatskog podrijetla. Iako John (Ivan) nije rođen u Hrvatskoj njegova majka Stana i otac Petar su u Hrvatskoj rođeni i odgojeni, a sam John je oženio Hrvaticu iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patentirao je više od 300 patenata od kojih je najpoznatiji Intelligiant, vodeni top kojim se danas služe na vatrogasnim vozilima i plovilima diljem svijeta. Usavršio je hidraulična dizala koja se primjenjuju radi iskrcaja tereta s prekooceanskih brodova. On je sin također poznatog hrvatskog izumitelja Petra Miškovića (Miskovicha).

John Miskovich je treće je od sedmero djece Petra i Stane Miskovich rođ. Bagoj. Godine 1935. došao je sa sa ocem u Hrvatsku. Tamo je upoznao Mare(Mary) Stanković, njegovu buduću suprugu.

John je bio samouk i znatiželjan. Kada su ga pitali o dodatnom obrazovanju, on je sa osmijehom odgovorio – ljudi. Diplomirao je na Sveučilištu Flat u Aljaskoj. John je bio pionir ideja mnogih hidrauličkih rudarskih tehnologija. Nakon Drugog svjetskog rata demonstrira Intelligiant diljem SAD-a. Godine 1951. u Vatrogasnoj Službi New Yorka Intelligiant je postavljen na vatrogasne brodove, a ubrzo u Los Angelesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji izumi:
Intelligiant – pumpa za vodu
Hidraulična dizala – iskrcavanje tereta s prekooceanskih brodova
Više od 300 patenata

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version