Site icon narod.hr

22. ožujka sveti Nicholas Owen – jeste li znali da je Engleska dala brojne i velike svece?

Foto: Mathias Tanner. Engraver Melchior Kusell, wikimedia commons

Osim svetog Nicholasa Owena, poznati sveci iz Engleske su i Thomas Moore, John Fisher, Anselmo Canterburijski, Simon Stock, Thomas Becket i brojni drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleska, u svojoj duhovnoj baštini, nosi snažan katolički temelj utvrđen vjerom i krvlju brojnih mučenika.

Od desetorice engleskih mučenika što ih je 25. listopada 1970. Pavao VI. proglasio svetim, jedan je brat pomoćnik Družbe Isusove, a to je sv. Nicholas Owen. O životu ovoga sveca prije ulaska u Družbu Isusovu godine 1580. ne znamo gotovo ništa, čak niti gdje se rodio ni što je radio.

U Družbu je ušao kao brat pomoćnik, i to u vrlo teško doba, kad je u Engleskoj biti isusovac i katolik značilo biti spreman na najokrutnije mučeništvo i smrt pred progonima protestanata (anglikanaca).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je čovjek duboke duhovnosti, pobožan i nevin. Uz to je bio izvanredan graditelj, pa je u kućama katoličkih velikaša gradio skloništa za svećenike, gdje je katolička vjera stavljena izvan zakona.

Engleskom je tekla u potocima krv katolika

Svete mise su tajno održavane u zazidanim prostorijama gdje su skrivani svećenici, jer one koje bi našli okrutni engleski protestanti bi ubili, prije toga izvrgnuvši ih strašnim mučenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji su odbacivali Anglikansku crkvu bili su proganjani, mučeni i ubijani, imovina im je otimana i predavana u ruke protestantskih lordova, a ostajali su bez ljudskih i građanskih prava (po sličnom obrascu kako se je kasnije događalo u komunističkim zemljama i Hrvatskoj).

Engleskom je tekla krv katolika u potocima, što historiografija bilježi, ali namjerno i prešućuje s ciljem stigmatizacije katolika opće poznatim i tisuću puta prožvakanim temama ( npr. križarski ratovi, Galileo Galielei i dr.).

Da, mučeništvo katolika Engleske je jedno od najvećih u povijesti crkve, a veliki broj njih našao je sklonište u Irskoj, koja je i sama kasnije došla pod udar i pokolje od strane engleskih protestanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je i Nicholas nekoliko puta bio zatvaran, ali se svaki put uspio spasiti. Konačno je uhapšen i stavljen na muke kako bi otkrio imena svećenika kojima je gradio skloništa pred progonima.

Nicholas Owen je u mukama ostao postojan. Ništa ga nije moglo slomiti: ni prijetnje, ni obećanja, ni muke.

Šutio je kao zaliven.

U strašnim je mukama 2. ožujka 1606. i izdahnuo. Ne mogavši ga slomiti, oklevetali su ga da je počinio samoubojstvo ne bi li tako osramotili njegovu časnu i svetu uspomenu. Mržnja je uvijek slijepa, te ne bira sredstva. Protivnik mora biti zgažen, te tjelesno i moralno dotučen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na sreću, istina se uvijek sazna pa junaštvo Kristovih svjedoka dođe na vidjelo, a malo je znano da je zbog mučeništva Engleska zemlja koja ima brojne kanonizirane svece Katoličke Crkve.

O engleskim svecima, vjernim katolicima, može pročitati ovdje (na engleskom jeziku).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version