Site icon narod.hr

23. ožujka 1933. Njemačka – Hitler je došao na vlast demokratskim putem, a diktaturu mu je omogućio parlament i Vrhovni sud

epa07787360 A handout photo made available by National Digital Archive Poland shows Fuehrer of Germany Adolf Hitler (3-R) as he observes German troops crossing the Vistula River during the invasion of Poland (also September Campaign) near Chelmno, northern Poland, September 1939 (issued 23 August 2019). September 2019 sees the 80th anniversary of the start of World War II in Europe with the German Wehrmacht invading Poland. Based of staged false and faked incidents to justify the attack, German troops on 01 September 1939 broke through border crossings and attacked the neighboring country's fortified Military Transit Depot on the Westerplatte peninsula in the Bay of Danzig with joint naval, army and air forces. The political and military events following resulted in a worldwide war from 1939 to 1945 that cost the lives of up to 85 million people, many of them unrecorded civilians, who died of diseases and starvation, in mass-bombings, massacres and the Nazi's deliberate genocide of the Holocaust victims and use of Nuclear weapons. EPA/NATIONAL DIGITAL ARCHIVE POLAND / HANDOUT ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Njemački predsjednik Paul von Hindenburg potpisao je 23. ožujka 1933. godine zakon odobren od strane Reichstaga, prema kojemu je Adolf Hitler praktički postao Führer, odnosno započeo je svoju diktaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se odvijalo u tadašnjem demokratskom okružju, a završilo je tragedijom. Naime, Hitler je na vlast došao demokratskim parlamentarnim izborima, a diktaturu je uveo praktički glasovima parlamenta, uz zastrašivanje protivnika, i odlukom Vrhovnog suda Njemačke.

Adolf Hitler postao je njemački kancelar upravo u siječnju 1933. godine, nakon što je odnio pobjedu na parlamentarnim izborima, ali ne apsolutnom većinom. Na ponovljenim demokratskim izborima u ožujku 1933. učvrstio je svoju pobjedu.

Nacionalsocijalisti su tako u koaliciji s konzervativcima imali apsolutnu većinu u parlamentu. Dana 23. ožujka 1933. Hitler je pridobio i glasove građanskih stranaka, a s dvije trećine zastupnika u parlamentu, on je mogao donijeti i uredbe o povećanju svojih ovlasti. Taj je korak označio kraj utjecaja Reichstaga (parlamenta u Berlinu). Uslijedile su čistke u redovima državnih službenika, pokrajine su izgubile autonomiju, a političke stranke su bile ili zabranjene ili su “dragovoljno” prestale s radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon za otklanjanje nevolja naroda i Reicha također je poznat i kao Zakon o omogućavanju. Usvojen 23. ožujka 1933. i proglašen sljedećeg dana, postao je kamen temeljac diktature Adolfa Hitlera. Taj mu je zakon omogućio donošenje zakona, uključujući one koji krše weimarski ustav, bez odobrenja bilo parlamenta, bilo predsjednika Reicha von Hindenburga.

Budući da je donošenje ovog zakona ovisilo o dvotrećinskoj većini glasova u parlamentu, Hitler i nacistička stranka upotrijebili su zastrašivanje i progon kako bi osigurali željeni ishod, osobito nad pripadnicima socijaldemokratske stranke. Pripadnici komunističke stranke bili su odsutni, a dio socijaldemokrata uhićen. Pored toga, u Dom su stavili članove SA i SS kako bi zastrašili preostale predstavnike i osigurali njihove glasove. Na kraju je zakon usvojen s potrebnom dvotrećinskom većinom, a protiv su glasali samo prisutni socijaldemokrati.

Vrhovni sud Njemačke nije poduzeo ništa da ospori legitimitet ove mjere. Umjesto toga, prihvatio je većinu glasova, zanemarujući odsutnost komunističkih delegata i socijaldemokrata koji su bili uhićeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stvari, većina sudaca bila je uvjerena u legitimitet procesa i nisu razumjeli zašto su nacisti proglasili „nacističku revoluciju“. Erich Schultze, jedan od prvih sudaca Vrhovnog suda koji se pridružio nacističkoj stranci, izjavio je da se izraz “revolucija” ne odnosi na rušenje ustaljenog poretka, već na radikalno drugačije ideje Hitlera. Na kraju su njemački suci – koji su bili među rijetkima koji su mogli osporiti nacističke ciljeve – smatrali da je Hitlerova vlada legitimna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version