Site icon narod.hr

23. siječnja 1998. – što je fasciniralo Castra kod pape Ivana Pavla II.?

papa

Foto: Jose Marti

Na današnji dan 1998. papa Ivan Pavao II. došao je na Kubu u sklopu svog prvog posjeta toj zemlji. To nije bio prvi put da jedan papa posjećuje komunističku zemlju (Ivan Pavao II. već je bio 1979. u rodnoj Poljskoj).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je na Kubi ostao čak pet dana, sastao se s Fidelom Castrom i slavio misu na Trgu revolucije u Havani. Papa je tom prilikom pozvao zapadne zemlje (implicitno Sjedinjene Američke Države) na prekid izolacije Kube.

Ne treba zanemariti doprinos pape Ivana Pavla II. u odmrzavanju odnosa između komunističkog režima i Vatikana tijekom posjeta 1998., kada je i izgovorio čuvenu rečenicu: „Neka se Kuba otvori za svijet, i svijet za Kubu.“

Fasciniran osobom Ivana Pavla II., kubanske vlasti i Castro dopustile su gradnju crkve u Havani, prvi put od 1959. Castro je nakon posjeta Ivana Pavla II. ponovo uveo Božić kao blagdan u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba imati na umu da je oko 300.000 katolika i 30.000 protestanata napustilo otok odmah nakon revolucije, a potkraj 1961. na Kubi je bilo samo 250 svećenika i redovnika.

Iako su kršteni i odgajali su ih isusovci, braća Fidel i Raul Castro po dolasku na vlast okrenuli su se protiv Crkve i Kubu proglasili ateističkom državom, progonili svećenike i plijenili crkvenu imovinu. Nakon posjeta Benedikta XVI. Castro je odustao od ateističke države i proglasio sekularnom državom.

Kuba je bila i središte ekumenskog susreta između pape Franje i moskovskoga patrijarha Kirila kao važan povijesni događaj za Europu i pomirenje katolika i pravoslavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U starijoj dobi Fidel Castro se ponovno okrenuo, na određeni način crkvi, tako da je nakon Ivana Pavla II., Kubu posjetio i papa Benedikt XVI. i papa Franjo.
Leonard Boff, teolog koji je bio blizak Castru, tvrdi da mu je Castro rekao da je za vrijeme revolucije uvijek nosio križ na grudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version