Site icon narod.hr

24. kolovoza 1863. rođen Dragutin Lerman – i danas u Kongu postoje Slapovi Zrinskih!

Foto: laudato.hr

Zanimljivo je da je Lerman u Kongu jedne slapove nazvao Slapovi Zrinskih, u čast te značajne hrvatske povijesne obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1863. rođen je u Požegi jedan od najpoznatijih hrvatskih istraživača Afrike – Dragutin Lerman. Rođen je u obitelji u kojoj je bilo šesnaestoro djece. Već se relativno rano očitovao njegov avanturistički duh pa je navodno s 15 godina otišao pješice u Hamburg i zatim do Londona, vrativši se na kraju u Hrvatsku. U mladosti je živio u Karlovcu, kad je jednog dana vidio u francuskim novinama oglas u kojem su se tražili ljudi za ekspediciju u Afriku. On i njegov karlovački prijatelj Napoleon Lukšić prijavili su se na tu ekspediciju u Bruxellesu i primljeni su.

Godine 1882., ne navršivši ni 20 godina života, krenuo je Dragutin Lerman na ekspediciju u Afriku, pod vodstvom slavnog istraživača Henryja Mortona Stanleya. S njim je išao i mladi Napoleon Lukšić, no on je umro već na početku ekspedicije, navodno od neke tropske bolesti. Dragutin Lerman se pri toj ekspediciji izuzetno iskazao i postao je Stanleyev čovjek od povjerenja. Navodno je Stanley o njemu rekao: “Hrvat je energičan, oprezan, živahnog duha…” Lerman je svladao nekoliko domorodačkih dijalekata, pa mu je Stanley povjerio komunikaciju s afričkim plemenskim poglavicama.

Ta je Stanleyeva ekspedicija u Afriku bila sponzorirana od strane Belgijanaca i zapravo je bila zakulisna operacija belgijskog kralja Leopolda II. kome je cilj bio osnovati belgijsko kolonijalno carstvo u Kongu. Bilo je to doba kad su europske zemlje željele razgrabiti Afriku i podvrgnuti što veći dio tog kontinenta svojoj kontroli. Leopold II. osnovao je humanitarnu organizaciju koja je zapravo služila kao paravan za kolonijalni prodor u Kongo. Kralju je uspjelo da mu međunarodna zajednica dodijeli Kongo de facto kao osobni posjed, na kojem je mogao činiti gotovo sve što je želio. Postoje strašne priče o belgijskoj kolonijalnoj vlasti u Kongu. Primjerice, radnicima koji nisu mogli ispuniti kvote navodno su odsijecali šake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Lerman u Kongu jedne slapove nazvao Slapovi Zrinskih (Zrinski Chutes), u čast te značajne hrvatske povijesne obitelji. Slapovi se nalaze na rijeci Kwilu, a na prvoj karti belgijskog Konga nalazi se više hrvatskih toponima kojima je ime dao slavni istraživač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version