25. kolovoza 1905. rođena sveta Faustina Kowalska – navjestiteljica Božanskog Milosrđa

Na današnji dan, 25. kolovoza 1905., rođena je u gradu Głogowiecu u Poljskoj sveta Faustina, pod rođenim imenom Helena Kowalska. Taj je dio Poljske u to doba pripadao Ruskom Carstvu, pri čemu je ruski car Nikolaj II. imao titulu kralja Poljske. Obitelj u kojoj je ona rođena bila je siromašna i imala je desetero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveta Faustina postala je poznata diljem svijeta po mističnim objavama o neizmjernom „Božanskom Milosrđu“ i po slici Isusa Krista koju je jedan slikar naslikao po njenim uputama. Naime, njoj se Isus obraćao tijekom dugog vremena i obećao joj je da se duše koje će štovati njegovu sliku naslikanu po njenim uputama neće izgubiti. Ovo štovanje treba shvatiti isključivo kao duhovnu kategoriju štovanja „Božanskog Milosrđa“ i samog Isusa, a ne štovanje same slike. Slika prikazuje Isusa s podignutom desnom rukom i s lijevom usmjerenom prema Srcu, iz kojega izlaze dvije zrake – crvena i bijela.

Danas je ta slika Milosrdnog Isusa iznimno popularna i može se vidjeti po mnogim crkvama i u kućama, jednako kao i „Krunica milosrdnog Isusa“.

Zanimljivo je da je sestru Faustinu pregledala psihijatrica glede tvrdnji da joj govori Isus osobno, te je utvrdila da je ona psihički zdrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Faustinu Kowalski proglasio je svetom papa Ivan Pavao II. 30. travnja 2000. Prva nedjelja nakon Uskrsa (tzv. Bijela nedjelja) posvećena je „Božanskom Milosrđu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.