Site icon narod.hr

27. prosinca 1571. Johannes Kepler – genijalni matematičar i astronom bio je vrlo pobožan kršćanin!

Foto: Getty images

Kepler je bio iznimno odan i pobožan kršćanin (luteran), čija su djela o astronomiji sadržavala i zapise o tome kako svemir i nebeska tijela odražavaju Trojstvo, piše na portalu bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1571. godine rođen je znameniti znanstvenik Johannes Kepler. Kepler je bio matematičar i astronom. Johannes Kepler danas je u fizici najviše poznat po tzv. Keplerovim zakonima. Radi se o zakonima gibanja planeta oko Sunca.

Kepler se rodio u gradiću Weil der Stadt zapadno od Stuttgarta, nadomak Schwarzwalda. Zanimljivo je da je jedno vrijeme radio u Grazu u Štajerskoj kao predavač matematike. Na području astronomije Kepler je jedno vrijeme bio mlađi suradnik poznatog danskog astronoma Tycha Brahea.

Sam Kepler je bio briljantan matematičar i astronom. U svom ranom radu bavio se svjetlošću i utemeljio je zakone kretanja planeta oko Sunca. Također je došao i do zaključka o univerzalnoj gravitaciji – puno prije nego što se Newton uopće rodio! Uvođenjem ideje o sili u astronomiji, učinio je radikalan zaokret u modernom smjeru u toj disciplini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kepler je bio iznimno odan i pobožan kršćanin (luteran), čija su djela o astronomiji sadržavala i zapise o tome kako svemir i nebeska tijela odražavaju Trojstvo. Sam Kepler nije bio izložen nikakvu progonu zbog svog otvorenog zalaganja za heliocentrični sistem i kao protestantu mu je bilo dopušteno da ostane u katoličkom Grazu kao profesor (od 1595. do 1600.), čak i kad su ostali protestanti bili izbačeni!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version