Site icon narod.hr

29. travnja 1901. Hirohito – car koji je najdulje vladao od svih careva Japana

Foto: wikipedia.org

Amerikanci su nakon rata odlučili poštedjeti cara Hirohita i njegovu obitelj od optužbi za ratne zločine. Ipak, postoje povjesničari koji smatraju da je Hirohito bio dobro informiran o ratnim događajima i da je imao stvarnu vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Vladao je Japanom od 1926. do 1989. godine, najdulje od svih japanskih careva.

Na današnji dan 1901. godine rođen je japanski car Hirohito, poznat po tome što je vladao Japanom u doba Drugog svjetskog rata. Hirohito je prijestolje naslijedio od svog oca 1926. godine, u dobi od 25 godina. Vladao je Japanom čak 62 godine, što je najduža zabilježena carska vladavina u japanskoj povijesti.

Kakvu je ulogu car Hirohito imao u Drugom svjetskom ratu vrlo je kontroverzno pitanje. Amerikanci su nakon rata odlučili poštedjeti Hirohita i njegovu obitelj od optužbi za ratne zločine. Ipak, postoje povjesničari koji smatraju da je Hirohito bio dobro informiran o ratnim događajima i da je imao stvarnu vlast. Unatoč tome, u poslijeratnom je službenom Japanu car prikazivan samo kao nominalni vladar, bez stvarne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon rata Hirohito je poživio još čak 40-ak godina, i to bez da je progonjen za ratne zločine. Tak nakon njegove smrti počeli su i u Japanu otvorenije govoriti o njegovoj odgovornosti za ratna zbivanja.

Car Hirohito umro je 1989. godine, kad ga je na prijestolju naslijedio njegov sin – današnji japanski car Akihito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version