Site icon narod.hr

29. veljače 1792. Gioacchino Rossini – veliki talijanski skladatelj

Foto: GettyImages

Gioacchino Antonio Rossini (Pesaro, 29. veljače 1792. – Passy pokraj Pariza, 13. studenog 1868.), talijanski skladatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Debitirao je 1810. godine u Veneciji komičnom operom “Bračna mjenica”, u kojoj slijedi stil kasnonapuljske škole. Postepeno se oslobađa te manire i u djelima nastalim 1813. godine već ima svoj posve izgrađen stil, formiran dijelom pod utjecajem Mozarta.

U razdoblju do 1823. godine skladao je za talijanska kazališta 30-ak raznovrsnih opera, a u tom periodu nastala je i njegova najpoznatija opera “Seviljski brijač”, remek-djelo talijanskog buffo-stila.

Od 1824. godine angažiran je u Parizu kao direktor Talijanskog kazališta, a dobiva i zvanje kraljevskog skladatelja i inspektora pjevanja u Francuskoj. U zenitu stvaralačkih snaga i na vrhuncu slave prestao je sa skladanjem opere, a do kraja života dao je i u drugim glazbenim vrstama malo: zbirka arija i dvopjeva “Muzičke večeri”, “Stabat Mater”, “Malu svečanu misu” i nekoliko prigodnih vokalnih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version