Site icon narod.hr

3. lipnja 1540. – Španjolac po kome je Karlovac dobio ime

Otac nadvojvode Karla – car Ferdinand – bio je španjolski infant (titula „infante“ u Španjolskoj označava kraljevskog princa). Dapače, otac mu je i rođen u Španjolskoj – u gradu Alcalá de Henares (ondje je rođen i slavni pisac Miguel de Cervantes).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1540. rođen je znameniti Karlo Habsburški po kojem je ime dobio hrvatski grad Karlovac. Naime, taj je grad dao sagraditi upravo spomenuti Karlo radi obrane svojih zemalja od Turaka Osmanlija. Karlovac je sagrađen u obliku snažne zvjezdaste tvrđave karakteristične za renesansno obrambeno graditeljstvo.

Karlo Habsburški imao je titulu nadvojvode i bio je zanimljiva osoba. Naime, mnogi ne znaju da je on bio u vrlo bliskim obiteljskim vezama sa španjolskom kraljevskom obitelji. Njegov otac – car Ferdinand – bio je španjolski infant (titula „infante“ u Španjolskoj označava kraljevskog princa).

Dapače, otac mu je i rođen u Španjolskoj – u gradu Alcalá de Henares (ondje je rođen i slavni pisac Miguel de Cervantes). Još je zanimljivo za Karla da je upravo on doveo prve konje iz Španjolske u slovensku Lipicu, iz čega je nastala poznata pasmina lipicanaca. Dakako, ta španjolsko-austrijska veza bila je posljedica činjenice da su Habsburgovci istovremeno vladali u Španjolskoj i Austriji (a uz to, dakako, i u Hrvatskoj, Ugarskoj, Češkoj itd.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadvojvoda Karlo, prije nego je sagradio Karlovac, bio je kandidat za ženidbu s poznatom britanskom kraljicom Elizabetom I. Pregovori o tom braku vođeni su u čak dva navrata.

Karlov je otac tražio da se napravi bračni ugovor po kojem bi u slučaju da Elizabeta umre bez djece, Karlo kao njen udovac nastavio vladati Engleskom kao zakoniti kralj. Ipak, Elizabeta je odlučila da se ne će udati za Karla. Izgleda da je glavni razlog bila vjera (ona je bila protestantkinja, a on uvjereni katolik).

Kao što je poznato, ona se nikad poslije nije udala i umrla je bez potomaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version