Site icon narod.hr

3. lipnja 2006. proglašena neovisna Crna Gora – kraj zločinačke ideje Velike Srbije

Foto: fah

Nakon gubitaka ratova i teritorija u zamišljenoj tzv. Velikoj Srbiji, koju je službeni Beograd pokušao realizirati uz pomoć tzv. antifašističke JNA na štetu Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, na današnji dan 2006. neovisnost je proglasila i Crna Gora. Tim činom označen je kraj zločinačke ideje Velike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjet koji je postavila EU bio je više nego neobičan: da bi Crna Gora postala neovisna nije bio dovoljan 50%+1 glas ZA, već 55% glasova ZA neovisnost.

Dana 21. svibnja 2006. godine održan je referendum o neovisnosti u Crnoj Gori. Glasači su na tom referendumu odgovarali na pitanje „Želite li da Republika Crna Gora bude neovisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?“. Pozitivno je na to pitanje odgovorilo 55,5 % glasača, dok je 44,4 % odgovorilo s „NE“. Izlaznost je bila 86,5 %, što znači da je na referendumu glasovalo ukupno 484.718 građana Crne Gore.

Kontroverznu temu predstavljao je uvjet Europske unije da se odluka o proglašenju neovisnosti Crne Gore prihvati samo u slučaja da na referendumu više od 55 % glasača odgovori pozitivno. Premda se to doista i dogodilo, upitno je kakav bi razvoj događaja nastao u slučaju da je pozitivan odgovor dalo više od 50 %, no manje od 55 % glasača. Postojale su, naime, najave da bi i u tom slučaju tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović proglasio neovisnost. Nakon prebrojavanja glasova i neupitnog uspjeha referenduma Crnogorski parlament usvojio je 3. lipnja 2006. godine Odluku o neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija okupirala Crnu Goru kao plijen I. svjetskog rata

Krajem Prvog svjetskog rata Srbija dohvaća novi ratni plijen: Crnu Goru. Već ranije je okupirala u Balkanskim ratovima Makedoniju i Kosovo, a nakon Prvog svjetskog rata bacila je oko na Vojvodinu i Crnu Goru.

Crna Gora je definitivnu samostalnost i neovisnost dobila 1878. na Berlinskom kongresu, te je bila samostalna država do nasilnog „prisajedinjenja“ Kraljevini Srbiji 1918, de facto kao ratni plijen. Crnogorska vlada je djelovala nakon toga u izbjeglištvu, a Crnogorci su digli ustanak koji je skršen tek nakon 1925. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version