Site icon narod.hr

30. studenoga 1872. Engleska vs. Škotska – prva međunarodna nogometna utakmica

Foto: Thinkstock

Razlika u odnosu na današnji nogomet bilo je u tome što golovi nisu imali prečku (gredu), nego samo traku koja je označavala gornji dio gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva službena međunarodna utakmica u nogometu odigrana je na današnji dan davne 1872. godine, i to između reprezentacija Škotske i Engleske. Dogodilo se to u gradiću Particku pokraj Glasgowa u Škotskoj, pred gledateljstvom od oko 4000 ljudi. Rezultat je bio 0:0.

Datum je bio znakovit, jer na današnji dan pada dan sv. Andrije, sveca zaštitnika Škotske. Dapače, na taj je dan u Škotskoj nacionalni praznik. Englezi su nosili bijele dresove, a Škoti plave, slično kao i danas. Razlika u odnosu na današnji nogomet bilo je u tome što golovi nisu imali prečku (gredu), nego samo traku koja je označavala gornji dio gola. Škoti su igrali u formaciji 2-2-6, a Englezi 1-1-8 (za današnji nogomet vrlo neobična formacija s čak osam igrača u napadu!).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version