Site icon narod.hr

31. svibnja Svjetski dan nepušenja – je li u Hrvatskoj pušenje veliki problem?

Foto: fah

Svjetski dan nepušenja održava se svake godine 31. svibnja. Potaknula ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim procjenama u Hrvatskoj, svaka četvrta osoba starija od 15 godina puši, a od posljedica pušenja godišnje umre više od 10 tisuća osoba. Čak 76 % mladih u dobi od 13 do 15 godina probalo je cigaretu, a oko 10 % je nastavilo pušiti svakodnevno. Najveći broj mladih počinje pušiti u srednjoj školi, međutim primjećuju se i trendovi početka pušenja krajem osnovne škole. 

Prema Europskom istraživanje o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima (ESPAD istraživanje provedeno tijekom 2011. godine u 36 europskih zemalja), mladi u Hrvatskoj su po pušenju cigareta iznad europskog prosjeka, odnosno na  trećem su mjestu. Prema istraživanju iz 2008. godine (Hrvatska zdravstvena anketa), 25,3% muškaraca i 22,4 % žena u Hrvatskoj puši.

Otprilike svaka druga osoba koja puši umrijet će prerano, od posljedica povezanih s pušenjem. Među 4000 kemikalija koje su sastojci duhanskog dima, za više od 70 je dokazano da imaju karcinogeno djelovanje. Osim karcinoma pluća, bronha, grkljana, usta i drugih lokalizacija, pušenje dovodi do kronične opstruktivne bolesti pluća, kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar, neplodnosti, preranog starenja kože i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izloženost djece duhanskom dimu uzrokuje češće respiratorne infekcije, astmu, upale srednjeg uha i dr. Pušenje u trudnoći može dovesti do zaostajanja ploda u rastu i razvoju, uključujući različite malformacije, pobačaje i prijevremene porode.

Prestanak pušenja uvijek donosi dobrobiti osobi koja se odluči na takav korak. Bivši pušači žive dulje od osoba koje nastavljaju pušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version