Site icon narod.hr

4. siječnja sv. Elizabeth Ann Seton – majka petero djece i prva kanonizirana svetica SAD-a

Elizabeta Ana Seton

Foto: Farragutful / wikimedia commons

Elizabeth Ann Seton prva je kanonizirana svetica rođena u Sjedinjenim Državama i predstavlja jedan od kamena temeljaca američkog katolicizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveta Elizabeta Ann Seton, rođena je kao protestantica u Sjedinjenim Američkim Državama, te je osnivačica prve američke katoličke škole i utemeljiteljica američke kongregacije Sestara milosrdnica svetog Josipa. Škola te zajednice, prve američke ženske redovničke družbe, bila je prva besplatna katolička škola u Sjedinjenim Državama, kojom je pokrenut i cjelokupan sustav američkih župnih škola.

Ona se rodila 28. kolovoza 1774. u New Yorku kao Elizabeth Ann Bayley. Rođena je u bogatoj protestantskoj obitelji kao kći doktora Richarda Bayleyja i Catherine Charlton, a bez majke je ostala 1777, s 3 godine. Odgojena u Episkopalnoj crkvi, odrasla je u visokom newyorškom društvu. Voljela je prirodu, poeziju, glazbu i jahanje. Udala se 1794. za Williama Mageea Setona, bogatog poduzetnika i rodila petero djece. Krajem stoljeća William je zapao u financijske teškoće, bankrotirao je i obolio od tuberkuloze. Otputovali su 1803. u Italiju, u nadi da će toplija klima pogodovati njegovom zdravlju. Smjestili su se u Livornu, na obali Sredozemnog mora, ali je William 27. prosinca 1803. tamo umro.

Elizabeth Ann je neko vrijeme ostala u Italiji i tamo je našla utjehu u katoličkoj vjeri. Nakon povratka u SAD, 1804, kao osiromašena udovica s petero male djece nailazila je na brojne poteškoće. Stupila je u Katoličku crkvu i krštena je 14. ožujka 1805. u New Yorku, u crkvi svetog Petra na Manhattanu. Mnogi njezini dotadašnji prijatelji i članovi obitelji odbacili su je zbog tog čina. U njezinim teškim prilikama znatno su joj pomogli braća vjernici i Crkva. Intenzivno se posvetila duhovnom životu i u isto vrijeme brižno odgajala svoju djecu. Na poziv nadbiskupa Baltimorea, najvećeg grada u državi Maryland, preselila je 1809. u gradić Emittsburg (Maryland). Posvetila se djelima kršćanske ljubavi i otvorila 1810. katoličku djevojačku školu. Utemeljila je 31. srpnja 1809. u Emmitsburgu zajednicu Sestara milosrdnica (Sisters of Charity), pod zaštitom svetog Josipa, posvećenu brizi za djecu siromašnih građana, po uzoru na sestre milosrdnice svetog Vinka Paulskog u Francuskoj. Zajednica je 1810. i prihvatila pravila svetog Vinka Paulskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola te zajednice, prve američke ženske redovničke družbe, bila je prva besplatna katolička škola u Sjedinjenim Državama, kojom je pokrenut i cjelokupan sustav američkih župnih škola. Elizabeth Ann Seton, otad poznata kao Majka Seton (Mother Seton), izabrana je za prvu poglavaricu družbe. Zajedno s 18 sestara položila je redovničke zavjete 1813. Otvorila je i prvo američko katoličko sirotište. Nije joj uvijek bilo lako, a posebno je patila zbog prerane smrti svojih dviju kćeri. Majka Seton oboljela je od tuberkuloze i preminula na današnji dan, 4. siječnja 1821, u Emmitsburgu (Maryland). Tamo se danas nalazi bazilika svete Elizabeth Ann Seton i nacionalno svetište s njezinim relikvijama. Blaženom ju je proglasio 1963. papa Ivan XIII, a svetom 1975. papa Pavao VI.

Elizabeth Ann Seton prva je kanonizirana svetica rođena u Sjedinjenim Državama i predstavlja jedan od kamena temeljaca američkog katolicizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version