48. seminar Zagrebačke slavističke škole od 19. do 30. kolovoza u Dubrovniku

Dubrovnik, 05.04.2018 - Dubrovačka stara gradska jezgra. Na fotografiji pogled sa Srđa. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Dvotjedni 48. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole održat će se od 19. do 30. kolovoza u Dubrovniku, a okupit će 68 polaznika iz dvadesetak država, među kojima i iz Južne Koreje, Australije te Kine.

Zagreb, 15.08.2019 – Dvotjedni 48. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebaèke slavistièke škole održat æe se od 19. do 30. kolovoza u Dubrovniku, a okupit æe 68 polaznika iz dvadesetak država, meðu kojima i iz Južne Koreje, Australije te Kine. Na slici najavni plakat seminara.
foto HINA/ Zagrebaèka slavistièka škola/ ik

Seminar je namijenjen inozemnim studentima slavistike i kroatistike te sveučilišnim nastavnicima kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes.

U nastavnome dijelu programa polaznici će u devet različitih lektorata i proseminara usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati tematski ciklus predavanja koji se koncentrira oko središnje teme Seminara, “Emocije u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi”.

Predavači na Seminaru bit će ugledni profesori i kulturni djelatnici Ivana Brković, Mirko Sardelić, Renata Jambrešić-Kirin, Evelina Rudan, Danijela Lugarić, Tanja Petrović, Benedikt Perak, Mateusz-Milan Stanojević, Ljiljana Šarić, Ida Raffaelli i Igor Marko Gligorić.

U kulturološkome bloku zbivanja bit će prikazan ciklus hrvatskoga filma, organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima i tri stručna izleta (na Elafitsko otočje, u Cavtat te u Trsteno i Ston). Polaznici će na Dubrovačkim ljetnim igrama pogledati predstavu “Geranium” i poslušati koncert Luke Šulića i Aljoše Jurinića.

Posebni su gosti Seminara književnici Miroslav Mićanović, Evelina Rudan i Renato Baretić te dizajner i ilustrator Mirko Ilić, čiju će izložbu polaznici razgledati u Kreativnoj četvrti Lazareti.

Tijek 48. seminara može se pratiti na internetskoj stranici www.hrvatskiplus.org.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Organizaciju ovogodišnjega 48. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo kulture, HAZU i Hrvatska elektroprivreda.

Knjige su za 48. seminar donirali: Matica hrvatska, Fraktura, Meandar, VBZ i Sandorf. Filmsku građu za 48. seminar osigurali su Alka film, Restart, Factum i Propeler film.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina