Site icon narod.hr

5. listopada sveta Gala – živjela u jednostavnosti srca, posvećena molitvi i dijeleći milostinju siromasima

Foto: Sveti Antun - Rijeka

Bila je kći dugogodišnjeg savjetnika kralja Teodorika. Udali su je za mladog patricija. Živjela je s njime godinu dana u braku, a potom ostala udovica. Nagovarali su  je na ponovnu udaju, ali se ona radije posveti Bogu živeći u molitvi i čineći djela milo­srđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povukla se u samostan u blizini bazilike svetoga Petra u Rimu. Sveti Grgur tvrdi kako je živjela dugo godina „u jednostavnosti srca, posvećena molitvi, dijeleći obilno milostinju siromasima”. Vijest o neobičnoj odluci mlade udo­vice odjeknula je Rimom. Mnogi su joj se divili. Sveti Fulgencije Ruspijski uputio joj je lijepo pismo u kome ju učvršćuje u odluci i daje korisne savjete.

Njezini životopisci govore o neobičnim viđenjima koja je imala. Najčešće se spominje viđenje svetoga Petra koji ju poziva u nebo. Predaja spominje kako joj se ukazala Blažena Djevica Marija dok je vršila djela milosrđa. Spomendan toga uka­zanja slavi se u Rimu 17. srpnja, a spomendan svete Gale na današnji dan, kako je zapisano u Martirologiju Rimskom.

U 12. stoljeću u Rimu je izgrađen i dobrotvorni gostinjac koji je nosio ime ove svetice. Nastajala su i razna svećenička udruženja koja su promicala služenje među najnižim slojevima naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1940. godine u Rimu je posvećena i jedna župska crkva na Čast svete Gale, djevice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version