Site icon narod.hr

7. srpnja 1906. rođen Vilim Srećko Feller – najpoznatiji hrvatski matematičar u povijesti

Foto: e.math.hr (arhiv prof. Marte Zdenković)

Vilim Srećko Feller rođen je godine na današnji dan 1906. u Zagrebu. Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao matematiku 1925. sa samo 19 godina, a doktorirao već iduće godine u Goettingenu, tada najjačem matematičkom središtu u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matematička znanost smatra ga jednim od osnivača teorije vjerojatnosti, i svrstava među desetak najistaknutijih znanstvenika u tom području matematike u povijesti. Najpoznatiji je po knjizi Introduction to Probability Theory and its Applications I, II, koja je prevedena na nekoliko jezika (ruski, kineski, španjolski, poljski, mađarski).

Dolaskom u SAD, Feller počinje predavati na sveučilištu Brown, te od 1944. na sveučilištu Columbia. Istodobno prihvaća američko državljanstvo, a od 1950. preuzima obvezu docenta na sveučilištu u Princetonu. O svom znanstvenom radu na području matematike, Feller izdaje mnogobrojne knjige sa različitim temama.

Mnogi Teoremi iz teorije vjerojatnosti nose njegovo ime. U SAD postaje član Royal Statistical Society i predsjednik Institute of Mathematical Statistics.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je bio član American Academy of Arts and Sciences i National Academy of Recording Arts and Sciences. Feller za svoj životni rad 1959. godine dobija odlikovanje National Medal of Science.

Vilim Srećko Feller je umro 14. siječnja 1970. u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version