8. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva ‘Stjepan Kranjčić’ u subotu u Križevcima

Foto: Narod.hr

U Križevcima će u subotu 13. travnja 2019. biti održan 8. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”, u organizaciji OŠ Ljudevita Modeca Križevci
Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanost će započeti u 10.00 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima predstavljanjem zbornika Učitelju, gdje stanuješ?, javnom izvedbom najuspjelijih književnih radova, otvorenjem izložbe najuspjelijih likovnih radova Dobro došli u školu te dodjelom nagrada. Od 13.30 sati doc. dr. Vesna Budinski u Osnovnoj će školi Ljudevita Modeca održati okrugli stol Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu, a od 14.30 sati planira se turistički obilazak Križevaca.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će ove godine biti održan jedanaesti put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori su predložili da tema osmoga natječaja bude – učiteljica, učitelj, škola.

Na natječaj za 8. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2018., pristiglo je 213 književnih radova te 163 likovna rada iz ukupno 74 škole s područja cijele Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na književni natječaj javilo se 190 učenika iz 58 škola te 21 učenik koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokazi) te je pristiglo 108 pjesmama, 85 proznih radova i 20 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 129 učenika iz 46 škola te 33 učenika koji su se na natječaj javili samostalno.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima nagrađena biti 24 rada (18 književnih i 6 likovnih radova), 18 će književnih radova biti javno izvedeno, a 29 likovnih radova izloženo na prigodnoj izložbi Dobro došli u školu. Za objavu u zborniku Učitelju, gdje stanuješ? stručno je povjerenstvo izabralo 54 književna rada i 29 likovnih radova.

Organizatori 8. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” su Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” uz suorganizaciju Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pokrovitelji su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Varaždinska biskupija i Školska knjiga, pokrovitelji su glavnih nagrada Glas Koncila (koji je i nakladnik zbornika), Školska knjiga, Verbum te Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku, a pokrovitelj dodatnih nagrada je Naklada Ljevak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doprinos organizaciji Susreta daju križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradsko društvo Crvenoga križa Križevci i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

Detaljnije se o svemu može doznati na internetskoj stranici,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.