U aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta nekoliko desetaka tisuća vjernika

Foto: fah

Od ranoga jutra, rijeke hodočasnika slijevale su se prema marijanskom svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu gdje je i ove godine blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavilo nekoliko desetaka tisuća vjernika iz cijele Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas ispovijedamo da je ono što se dogodilo Blaženoj Djevici Mariji, makar je riječ o njezinom jedinstvenom privilegiju u povijesti spasenja, i naš put te naša budućnost. Zašto je Marija i naš put – put nama ljudima danas? Naime, Bog je izabrao Mariju da bi preko nje ušao u ovaj svijet. Ali, za ostvarenje te njegove odluke trebao mu je njezin pristanak i njezino slobodno prihvaćanje”, rekao je u propovijedi Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić koji je predvodio svečano misno slavlje u Aljmašu.

Nadbiskup Hranić rekao je kako je Bog i nas, kao i Isusovu majku Mariju, imao u svom naumu oduvijek i svakoga od nas je izabrao za sasvim određeno poslanje, u određenom prostoru i vremenu. Kazao je i da je zadaća svakoga prihvatiti ono što Bog traži i pred tim što Bog želi reći, kao i Marija, svoj osobni: ‘Neka mi bude po tvojoj riječi’ i tome ostati vjeran.

“Svakome od nas Bog na ovaj ili na onaj način pomaže da jasno prepoznamo što On traži i očekuje od nas: ne boj se prihvatiti još jedno dijete ili već začeto dijete; uzmi svoju ženu, budi vjeran svome bračnome drugu, oprosti svome mužu; ne kloni duhom makar si nezaposlen, makar ne ide onako kako očekuješ i kako si se nadao; prihvati osobu koja ti je teška, oprosti, uzvrati dobrom, a ne novim zlom; ne utajuj porez, plati preko računa, a ne na crno, poštuj prava svojih radnika, budi pošten i odgovoran radnik u svom poslu, bježi od mita i korupcije; izađi na izbore, imaj milosrđa za onoga kome je još teže nego tebi; ne šalji djecu samu, nego idi s njima na nedjeljnu misu; molite zajedno u obitelji, češće se ispovijedaj i redovito pristupaj pričesti; ne psuj..”, rekao je nadbiskup Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je i kako je prava, istinska pobjeda u životu samo ona koja je pobjeda nad vlastitom sebičnošću i egoizmom, nad vlastitim interesima i sujetom, nad vlastitom veličinom, pobjeda koja u središte svog života stavlja Boga, dobrotu, ljubav, solidarnost, praštanje, zajedništvo i dar života.

“Prava, istinska pobjeda je na crti obnove čovječanstva po osobnom obraćenju, po osobnom kajanju i odustajanju do zla. Ona uvijek stavlja Boga u središte života. Čovjek je velik onoliko koliko je velik u Božjim očima. I samo su oni doista uzvišeni koje Bog uzvisuje”, istaknuo je u propovjedi nadbiskup Hranić.

Aljamš je jedno od 20-ak marijanskih svetišta u Hrvatskoj gdje se Velika Gospa slavi još od 1704. To svetište godišnje posjeti više od 100.000 hodočasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva Gospe od Utočišta s kipom Majke Božje izgrađena je 1864. i tijekom Domovinskog rata sravnjena je do temelja. Na mjestu stare izgrađena je nova crkva, kao moderno arhitektonsko zdanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.