Čuveni Tate Modern otkupio radove Ivana Picelja

Foto: Tate Modern

Jedan od najznačajnijih muzeja na svijetu i najprestižniji muzej suvremene umjetnosti u svijetu, londonskiTate Modern otkupio je nekoliko ključnih radova Ivana Picelja – dva reljefa iz šezdesetih, Površina IX (Surface IX) iz 1962. godine i Suasum iz 1965., četiri plakata Novih tendencija i svih sedam izdanja časopisa “a”, izvijestio je Muzej suvremene umjetnosti (MSU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest koja potvrđuje značaj hrvatskog umjetnika u međunarodnom kontekstu objavljena je prigodom predstavljanja novog postava Arhiva i knjižnice, te upravo pokrenute web stranice tog istaknutog hrvatskog slikara, dizajnera i grafičara ravnateljica u MSU, s kojim je njegov rad neraskidivo povezan.

Internetska stranica posvećena Picelju, će se ažurirati s podacima o bogatoj umjetničkoj ostavštini Ivana Picelja, obuhvaćajući kronološki pregled svih radova, popis izložbi, nagrada te zbirki u kojima se njegova djela nalaze, a prati ju i Facebook stranica.

Ivan Picelj rođen je 28. srpnja 1924. godine u Okučanima. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1943.-1946.
Nakon studija bavio se uređenjem i opremanjem štandova na ondašnjem Zagrebačkom velesajmu u Savskoj, što je bitno utjecalo na njegov daljnji rad. Zainteresirao se za tada modernu tendenciju spoja umjetnosti i industrije, što je ostala misao vodilja njegova djelovanja do kraja života.
Picelj je razvio svoj specifičan, apersonalni slikarski smjer geometrijske apstrakcije, pod uticajem tad modernog konstruktivizma i bauhausa. Aktivno je sudjelovao u nastanku i širenju međunarodnog pokreta Nove tendencije za čije izložbe je stvorio niz namjenskih radova, istražujući vizualnu percepciju, matematičke ritmove i pomake čestica. Umro je 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.