Drama oko Pulskog filmskog festivala – s njega se povlači već treća ugledna nagrada

Pula, 16.07.2011 - Prigodnom svečanošću te tradicionalnim vatrometom večeras je u pulskoj Areni otvoren ovogodišnji 58. Festival igranog filma na kojem će se u idućih sedam dana u glavnoj sekciji Nacionalnog programa prikazati deset, a u sekciji manjinskih koprodukcija devet filmova. foto FaH/ PFF/ ds

Nagrada “Vedran Šamanović”, koja se dodjeljuje za inovativan pristup u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, ove se godine prvi put neće dodijeliti na Pulskom filmskom festivalu zbog nezadovoljstva programskim kriterijima umjetničkog ravnateljstva festivala, odlučili su osnivači nagrade Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskoga filmskog saveza, Hrvatskoga društva filmskih djelatnika i Hrvatskoga društva filmskih kritičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o trećoj nagradi povučenoj s Pulskoga filmskog festivala. Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučilo je Nagradu “Fabijan Šovagović” dodijeliti na festivalu u Vukovaru, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara odlučilo je nagradu Oktavijan za dugometražni igrani film “izmjestiti kalendarski i lokacijski” i rekoncipirati svoje nagrade.

Ime desetoga laureata nagrade utemeljene 2010. i namijenjene “filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu”, bit će objavljeno 21. lipnja na svečanoj dodjeli u okviru Festivala mediteranskog festivala u Splitu.

>Završio 26. Festival glumca: Nagradu Fabijan Šovagović dobila Ana Vilenica za ulogu Julienne Bušić u predstavi ‘Tko je ubio Zvonka Bušića’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o povlačenju nagrade iz Pule donesena je zbog nezadovoljstva udruga utemeljiteljica nepostojanim i nejasnim programskim kriterijima umjetničkog ravnateljstva festivala kada je riječ o domaćoj filmskoj produkciji, koji ne pridonose dostojnoj prezentaciji i valorizaciji recentnog hrvatskog filma, navodi se u priopćenju.

“I dalje vjerujemo da je najstariji filmski festival u zemlji, koji bi trebao objedinjavati i okupljati cijelu filmsku zajednicu, najprikladniji okvir za nagrađivanje vrhunskih filmskih umijeća i odavanje zahvalnosti zaslužnim filmašima, no u ovom trenutku ne procjenjujemo da je Festival u programskom smislu na visini svoje primarne zadaće”, ističu udruge utemeljiteljice nagrade koje okupljaju veliki dio filmske zajednice.

Odluka je donesena većinom glasova, jer se Hrvatska udruga filmskih snimatelja o prijedlogu povlačenja Nagrade s PFF-a nije očitovala, napominje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.