Film “Budućnosti filma” najavljuje skorašnji filmski festival u Zagrebu

Foto: Thinkstock

Projekcijom dugometražnog dokumentarnog filma “Budućnosti filma” Michaela Palma u petak se u zagrebačkom MM centru najavljuje ovogodišnje, trinaesto izdanje Festivala 25 FPS, koji počinje za dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Budućnosti filma” govori o sadašnjosti i budućnosti filma i kinematografije u digitalno doba, ocrtava moguće scenarije, kulturne strahove i utopije koje obećavaju, prateći epohalni prijelaz s gotovo 120-godišnje povijesti analognih fotokemijskih celuloidnih vrpca na nematerijalno i radikalno kratkotrajno doba strujanja podataka digitalne slike.

“To je veliki poduhvat austrijskog redatelja koji je, kao montažer surađivao s brojnim poznatim austrijskim filmašima. Palm je napravio dugogodišnje istraživanje kovnerzija analogne na digitalnu tehnologiju, ne koncentrirajući se na medij samo kao prikazivački, nego na posljedice koje to ima na pamćenje kolektivnog audio-vizualnog sadržaja”, rekla je u ime organizatora Sanja Grbin za Hinu.

Redatelj je snimao lokacije na kojima se čuvaju digitalni arhivi, postavljajući pitanje problema čuvanja te gomile podataka za koju ne postoji pouzdano i dugoročno rješenje. “Primarno postavlja pitanje civilizacijskog pamćenja i čuvanja, utjecaja čovjeka na arhive i baze podataka koje bi ubuduće definirale ono što mi jesmo”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svom viđenju novih okolnosti u filmu govore Martin Scorsese, , Apichatpong Weerasethakul, David Bordwell, Tom Gunning, Jacques Rancière, Margaret Bodde, Paolo Cherchi Usai, Nicole Brenez, Michael Friend, Greg Lukow, Mike Mashon te Christopher Nolan i Tacita Dean koji ne odustaju od snimanja na filmu.

Grbin je ocijenila kako film na pristupačan, jasan i sažet način uvodi gledatelja u cjelokupnu problematiku, ali “bez retro nostalgije i žala za prošlim vremenima i mrtvim medijem”, te se nada da će 25FPS približiti široj publici.

Festival će se održati od 28. rujna do 1. listopada u Zagrebu, a 4. i 5. listopada s dijelom programa i u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecateljski program donosi 25 filmova vrlo široke tematike, u estetskom rasponu od apstraktnih do dokumentarnih i igrano-hibridnih, među kojima su i tri hrvatska koji se bave samim medijem slike – Marko Meštrović se predstavlja novim radom, animiranim “Tripom”, mlada animatorica i umjetnica Leona Kadijević sudjeluje u konkurenciji s filmom “Periferija”, a multimedijski umjetnik Davora Sanvincenti s filmom “Skoro ništa: i dalje noć”.

Iz konkurencije se ističe i film “Blagostanje Tomása Ó Hallissyja” Duncana Campbella, prikaz društva na rubu nepovratne promjene i “Foaje” Ismaila Bahrija, koji na prvi pogled djeluje kao projekcija bez filma, a zanimljiv je i “Gumeni čelik” Lawrencea Abua Hamdana, umjetnika i forenzičkog audioanalitičara.

Osim u konkurenciji, filmovi se prikazuju u “Refleksima”, programu hrvatskih filmova, “Žiri predstavlja”, posebno kuriranim programima članova Velikog žirija, te u “Expanded Cinema” koji okuplja proširenofilmske izvedbe koje spajaju filmski zvuk i sliku te filmsku i glazbenu publiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Expanded Cinema ove godine donosi, među ostalim, audiovizualni performans uživo s dvanaest 16-milimetarskih projektora, u izvedbi kanadskog umjetnika Karla Lemieuxa i švedskog skladatelja BJ Nilsena.

Njih su dvojica posjetili Kinu u zimu 2015. s malom snimateljskom ekipom kako bi dobili materijal o zloglasnim gradovima duhova – milijarderskim projektima koji su trebali biti buduća financijska središta, ali nikada nisu dovršeni.

“Riječ je o uranjajućem audiovizualnom iskustvu u kojemu su istražujući lokaciju, arhitekturu i sam prostor tih gradova rekonstruirali ambijent kroz dvanaest projektora”, objasnila je Grbin.

Isti program donosi i filmove berlinskog umjetničkog dvojca “Ojoboca” – Anje Dornieden i Juana Davida Gonzáleza Monroya, koji će se u Zagrebu predstaviti i izborom svojih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održat će i dvodnevnu radionicu “Nema granica – sve govori” na kojoj će s polaznicima podijeliti neke od osobnih metoda rada s analognim filmom, a kojima se koriste kako bi proširili stvaralačke granice u pristupu dokumentarnoj filmskoj formi. Prijave za radionicu traju do 20. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.