(FOTO) Biskup Palić: ‘Želim sanjati BiH kao zemlju koja ujedinjuje, a ne dijeli’

FOTO: Željko Milićević

Na blagdan Uzvišenja Sv. Križa u ponedjeljak, 14. rujna, u dvorištu mostarske katedrale Marije Majke Crkve mons. Petar Palić preuzeo je od mons. Ratka Perića službu biskupa Mostarsko-duvanjske i upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanosti u mostarskoj stolnici sudjelovali su: članovi Biskupske konferencije BiH na čelu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kard. Vinkom Puljićem, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje Henryk Hoser, desetak biskupa iz Republike Hrvatske na čelu sa zadarskim nadbiskupom i predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem,beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, mons. Rrok Gjonlleshaj i drugi. Sudjelovali su i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, navodi nedjelja.ba.

Pratila te milost Božja

Na misi su nazočili i predstavnici brojnih muških i ženskih redovničkih zajednica, episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Dimitrije,velik broj predstavnika političkih  vlasti na čelu s premijerom R Hrvatske Andrejom Plenkovićem, predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te mnoštvo vjerujućeg puka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku se svima obratio mons. Perić koji je govorio o formiranju Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te njegovih 28 godina koliko je bio pastirom ovih dviju hercegovačkih biskupija. „Biskupe Petre, i ti započinješ u znaku Uzvišenja Svetoga Križa uz 40. obljetnicu posvete ove katedrale Marije Majke Crkve. Uvijek te pratila velika milost Božja, sedmerostruki darovi Duha Svetoga, od mudrosti do bogobojaznosti i na Kristovu riječ bacao mreže milosti i radosti te imao obilna uspjeha i evanđeoskoga blagoslova“, poručio je biskup Ratko svome nasljedniku Petru.

Nakon obraćanja, mons. Amaury Medina Blanko, savjetnik Apostolske nuncijature u BiH, pokazao je, a onda i na latinskom jeziku pročitao bulu pape Franje o imenovanju mons. Petra Palića biskupom Mostarsko-duvanjske i apostolskim administratorom Trebinjsko-mrkanske biskupije. Nazočni su potom bulu mogli čuti na hrvatskom jeziku koju je pročitao don Ivan Štironja, župnik u Studencima koji je imao i ulogu ceremonijara.

Uslijedilo je predavanje pastirskog štapa i hod do biskupske stolice, a nakon toga čitanje misnih čitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Graditi na pravim temeljima

U uvodu svoje prve propovijed kao novoustoličeni mostarsko-duvanjski biskup, mons. Palić govorio je o 40. obljetnici blagoslova mostarske stolnice i tome kako čitanje iz Knjige Postanka o Jakovljevu čudesnom snu o ljestvama koje sežu do neba, otvara oči kako bi svi shvatili značenje svakoga doma molitve.

„Apostol Pavao u poslanici upravo doziva u svijest svim Korinćanima da su oni Božja građevina, Božja njiva i hram Božji. Kolikogod bila važna ova izgrađena katedrala, mi smo kršćani pozvani shvatiti da smo mi građevina i da svi zajedno gradimo na svojim životima, na kući zajedništva, okupljeni u jednu Crkvu do kraja vremena. Mi kršćani smo i njiva koja raste i nitko ne zna kakve će plodove donijeti – sve će se pokazati jednoga dana. Možemo samo vjerovati da će građevina biti stabilna i useljiva. Možemo se samo nadati da će plodovi koji izrastu iz naših duhovnih sjemenki biti jestivi. Važno je, kaže Pavao, da je temelj ispravan. A temelj je Isus Krist i tko na njemu gradi, na pravim temeljima gradi, bez straha pred budućnošću unatoč mnogim nevoljama“, kazao je biskup Petar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bacati svoje mreže

U nastavku je rekao kako je poslanje biskupa u Hercegovini nakon Ratka Perića povjereno njemu te da je svjestan činjenice da trenutaka poteškoća i kušnje neće nedostajati na njegovu putu. „Na početku svoje službe pastira hercegovačkih biskupija želim poput Jakova sanjati. Smijemo li se i možemo li se svi usuditi sanjati, pa i to da će se jednom situacija ‘slučaja’ i ‘fenomena’ pretvoriti u odgovornu stvarnost i novu mogućnost življenja Božje ljubavi i novi ‘kairos’ izgradnje Kristova kraljevstva? Želim poput Jakova sanjati Bosnu i Hercegovinu kao zemlju koja ujedinjuje, a ne dijeli, i u njoj ove naše biskupije koje imaju svoju bremenitu, ali ponosnu povijest. Želim sanjati zemlju, u kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakoga čovjeka. Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira, sloge i skladnoga napretka, bez ikakvih ucjena, pritisaka i prijetnji, u kojoj ne vlada pravo jačega, nego uzajamno poštovanje i razumijevanje“, istaknuo je mons. Palić i dodao kako te njegove riječi ne znače da poput Jakova snivajući želi pobjeći od stvarnosti.

„Da! Spremni smo, Gospodine, bacati svoje mreže, unatoč podjelama, umoru, nemoći i razočaranosti i samo zato jer nam Ti to zapovijedaš! Želimo, Gospodine, bacati svoje mreže, ne kako bismo drugoga zarobili i ograničili mu slobodu, nego kako bismo ga pozvali u Tvoje zajedništvo, u kojemu nam dopuštaš da budemo bolji ljudi. I sigurni smo, mreže se neće raskinuti, jer si Ti s nama, u euharistiji i zajedništvu koje živimo jučer, danas i sve do svršetka svijeta. Uzdajući se u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, Tvoje Majke i Majke Crkve, riječima Petra apostola i mi odgovaramo: ‘Na Tvoju riječ, Gospodine!’ Danas i u vijeke vjekova. Amen!“, zaključio je novoustoličeni biskup.

Prigodne riječi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju svečanog misnog slavlja prigodnim se govorom obratio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić. Zahvalio je mons. Periću na suradnji s biskupima te vjerničkom, svećeničkom i biskupskom služenju, a nasljedniku mu Petru izrazio dobrodošlicu u zajedništvo biskupske konferencije. Poručio mu je kako im valja zajedno hrabro svjedočiti i naviještati uskrslog Krista.

Nakon njega, poruku je izgovorio predsjednik HBK-a mons. Želimir. „Dokumenti o biskupskoj službi naglašavaju kako ‘biskup nije privatni vjernik, već javni svjedok vjere’ koji je pozvan ne samo ‘svjedočiti i njegovati ono što vjeruje, već prosuđivati i na primjeren način nalagati što se ima vjerovati’“, kazao je, uz ostalo, zadarski nadbiskup i dodao kako se pri tome ne treba plašiti napada i kritike, jer biskup nikad nije sam.

Pozdrav novomu i zahvalu umirovljenom biskupu u ime svećenika Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije uputio je generalni vikar don Željko Majić. Između ostaloga prisjetio se vremena rata i okolnosti u kojima je biskup Ratko preuzeo službu te podsjetio na mnoštvo dobroga što je ostvario kroz godine svoje službe. Mons. Petru je predstavio kako ga dočekuje oko 180 000 vjernika u 81 župi u kojima djeluje oko 200 dijecezanskih i redovničkih svećenika.

Dvojici biskupa se obratio i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. Istaknuo je kako nije lako voditi biskupiju jer nijedna (biskupija) pa ni cijela Crkva nisu zbor samih svetaca i anđela. Periću je rekao kako su zajedno koračali kroz vrijeme te mu zahvalio za sve što je činio i zatražio oprost za svaki put kada je izostajala bratska ljubav. Paliću je pak izrazio dobrodošlicu i poručio kako će u Hercegovini raditi na svom i vjerničkom spasenju i da će ona biti knjiga iz kojih će sljedećih desetljeća iščitavati što je Božja volja.

U ime vjernika riječi zahvale i dobrodošlice uputila je Borislava Šarić, medicinska djelatnica i majka četvero djece.

Svečano misno slavlje svojom je pjesmom animirao mješoviti katedralni zbor Marija pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića.

Podsjećamo kako je vijest o imenovanju mons. Petra Palića biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim objavljena 11. srpnja 2020., nakon više od godinu dana otkako je biskup Perić zbog navršene kanonske dobi od 75 godina (2. veljače 2019.) Svetom Ocu na raspolaganje stavio svoj mandat.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.